Kína forradalmi áttörést ígér az erőművek hűtése terén
Kína forradalmi áttörést ígér az erőművek hűtése terén

A China Global Television Network (CGTN) beszámolója szerint a Shaanxi városában, Yulinban hálózatra kapcsolt Yanghuopan erőmű a „természetes közvetlen hűtési” (natural direct cooling – NDC) rendszer segítségével évente 24 500 tonna szenet takarít meg, és 54 100 tonnával csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást.

A technológia, amelyet a Shaanxi Daily című helyi lap „az ipari léghűtés forradalmaként” jellemzett, az erőmű természetes légáramlását használja fel arra, hogy a hőt a légkondenzátorba vezesse. A Powerchina Northwest Engineering Corporation Ltd., a technológia fejlesztője szerint az NDC rendszernek nincs szüksége ventilátorokra a légáramlás létrehozásához, így a hagyományos léghűtési módszerekhez képest takarékoskodik a villamos energiával és csökkenti a zajszintet. Emellett közvetett hűtőrendszerekkel ellentétben az NDC rendszer nem igényel vízszivattyút sem.

Az erőmű szinte egyáltalán nem bocsát ki kormot, kén-dioxidot vagy nitrogén-oxidot, és évi 660 gigawattóra kapacitással segít majd megoldani a közép-kínai áramválságot. A Shaanxi Daily szerint az NDC technológiát nemzeti szinten jelentős technológiai eszközként ismerték el.

Kína a világ többi részénél gyorsabb ütemben növelte a szénbányászatot és a széntüzelésű erőművek építését, ami tavaly közel 6%-kal, az elmúlt évtized leggyorsabb ütemével növelte az ország energiához kapcsolódó üvegházhatású gázok kibocsátását. Az ország több szenet éget el, mint a világ többi része együttvéve.

Kína elnöke, Hszi Csin-ping a kommunista párt 2022 októberében tartandó országos gyűlésén tett jelentésében megígérte, hogy gyorsabban fogja előmozdítani az atomenergia és a megújuló energiaforrások használatát. Ugyanakkor az energiabiztonság fontosságát is hangsúlyozta, ami arra utalhat, hogy Kína továbbra is a szénre támaszkodik majd, amelyből az összes nemzet közül a legnagyobb tartalékokkal rendelkezik.

(Forrás: Interesting Engineering)

search icon