Nem minden panda fekete-fehér
Nem minden panda fekete-fehér

A barna-fehér pandák színének genetikai hátterét sikerült megfejtenie a közelmúltban egy kínai kutatócsoportnak.

Kínai kutatók a PNAS folyóiratban tették közzé eredményeiket, melyben beszámoltak arról, hogy a Bace-2 nevű gén egy mutációja lehet a felelős a fekete helyett a barna bundaszínért. A mutációt egyetlen fekete-fehér pandában sem sikerült megtalálni, azonban a barnák két másolattal is rendelkeztek e génváltozatból.

A kérdéses gén egy kis szakasszal rövidebb a barna egyedekben, mint a feketékben. Ennek hatására a fehérje, amelyet e gén kódolt, hiányossá vált, ennek következtében pedig a bunda színét létrehozó fekete színtestek mérete és mennyisége is csökkent. A kutatók fekete egerekkel végeztek kísérleteket, melynek során génszerkesztéssel sikerült elérni, hogy a panda barna bundáját okozó hiányos gén náluk is működésbe lépjen, s az eredmény ez esetben is barna bundaszín lett.

Az első barna pandára 1985-ben találtak rá a vadonban, azóta összesen 11 ilyen panda ismert, s közülük is egy 2009-ben született egyed a legismertebb. A Qizai nevű hímet két hónapos korában a vadonban találták, miután az egyébként fekete-fehér anyja elhagyta, emiatt a kölyök egy vadállatmenhelyre került, és ma is ott él.

A Csinling-hegységben és Szecsuánban élő két mai populáció valamikor 300 ezer évvel ezelőtt különült el egymástól, a csinlingi változat kisebb és kerekebb fejű, míg a szecsuáni inkább nagy és ovális fejű, és ez az alfaj medveszerű külsőt visel. Barna pandákra eddig csak a Csinling-hegységben élő alfaj tagjai között bukkantak rá.

A Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott állatfajaink védelme és fenntartása, melyet a Your Planet kiállítás mutatott be. A 18 szigetből álló tárlat több mint 6500 négyzetméteren kapott helyet, és különleges vizuális megoldásokkal tette kézzelfoghatóvá a fenntarthatósági és környezetvédelmi kihívásokat, melyekkel az élővilággal együtt szembe kell néznünk.

(National Geographic)

Fotó: Wikipedia

search icon