Tizenhét év után visszaköltöznek Kínába a madridi állatkert óriáspandái
Tizenhét év után visszaköltöznek Kínába a madridi állatkert óriáspandái

Tizenhét év után mondott búcsút óriáspanda-párjának a madridi állatkert, mivel az állatok szaporodási szakaszuk befejeztével visszatérnek származási országukba, Kínába.

A 20 és 23 éves pandákat, valamint 2016-ban és 2021-ben született utódaikat speciális ketrecekben szállították a repülőtérre. A több mint 9.000 kilométeres és 11 órás légi utazásra az állatokat két gondozó, valamint egy orvos is elkísérte.

A veszélyeztetett óriáspandák a két ország közötti együttműködés részeként, egy fajmentő program keretében érkeztek Spanyolországba a csengdui tenyésztőbázisról. Tizenhét év alatt hat kölykük született, az első hármat 2013-ban költöztették Kínába.

A madridi állatkert nem marad sokáig óriáspandák nélkül, hamarosan egy újabb fiatal pár érkezik Csengduból, hogy folytassák a programot. A kínai „pandadiplomácia” 1972-ben vette kezdetét, elsőként az Egyesült Államokkal. Spanyolországba először 1978-ban érkeztek óriáspandák. 1982-ben a madridi állatkertben született meg Chu Lin, aki az első, Kínán kívül mesterséges megtermékenyítéssel, fogságban született óriáspanda volt.

A spanyol sajtó a Kínai Külügyminisztériumra hivatkozva közölte: a vadon élő óriáspandák száma negyven év alatt 1100-ról 1900-ra emelkedett, ezen kívül állatkertekben további 728 példány él a világon.

Bolygónk élővilágának megismerése, óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

Forrás: MTI
Kiemelt kép: Canva

search icon