Fehér oroszlánok születtek egy venezuelai állatkertben
Fehér oroszlánok születtek egy venezuelai állatkertben

Mivel a fehér oroszlánokat a kihalás fenyegeti, igazi szenzációnak számít az esemény, hogy egy venezuelai állatkertben nem egy, hanem rögtön három kölyök született. Az állatból mindössze 200 példány él világszerte, szabadon pedig körülbelül csupán 13 egyed.

Egy venezuelai állatkert nemrég bejelentette, hogy három fehér oroszlánkölyök született náluk fogságban. Ez hatalmas előrelépés a genetikailag ritka állat számára, amelynek vadon élő populációja mindössze 13 egyed szülőhazájában, Dél-Afrikában – közölte a Phys.org tudósítása alapján a Magyar Állatvédelem honlapja.

A kölykök a Camatagua és a Sebastian névre hallgató fehér oroszlánoktól születtek. A párt tavaly májusban hozták Venezuelába a csehországi Hodonin állatkertből egy tenyésztési program keretében. A kicsinyek az első fehér oroszlánok, amelyek Venezuelában születtek. Hárman vannak, két hím és egy nőstény – árulta el Anthony De Benedictis, a venezuelai Maracayban található Las Delicias állatkert igazgatója.

A kölyköket elvették az anyjuktól, hogy a gondozók neveljék fel őket, így javítva túlélési esélyeiket. A fogságban tartott nőstényoroszlánok ugyanis gyakorta megölik utódaikat – tette hozzá De Benedictis.

Az ikerekről való gondoskodás éjjel-nappal tartó munka, hiszen folyamatosan táplálni kell őket egy speciális kiegészítővel dúsított tejjel. Leonel Ovalle Moleiro, a kölykök jólétével megbízott három állatorvosból és hét másik gondozóból álló csapat vezetője elmondta, hogy elkötelezettek a kicsinyek gondozása iránt. Éjszakai és nappali műszakokat tartanak, hogy alaposan megfigyelhessék az oroszlánkölykök súlygyarapodását, a táplálékbevitelüket, valamint a kicsinyek és az anyjuk egészségét.

A fehér oroszlán a Global White Lion Protection Trust szerint nem albínó, hanem egy genetikai ritkaság, amely csak Dél-Afrika egy bizonyos régiójában fordul elő. A színezetet egy recesszív gén okozza, mely hasonló ahhoz, ami az embereknél a kék szemért felelős.

Venezuelának jelenleg összesen hat fehér oroszlánja van.

Forrás: Magyar Állatvédelem
Kiemelt kép: Phys.org

search icon