Az emberek a kihalás szélére sodorják a vörös pandákat, de van remény

Az emberek a kihalás szélére sodorják a vörös pandákat, de van remény
Az emberek a kihalás szélére sodorják a vörös pandákat, de van remény

Egy új tanulmány szerint az emberi tevékenység hozzájárul ahhoz, hogy a vörös pandák a kihalás szélére sodródjanak.

A Landscape Ecology című folyóiratban megjelent új kutatás szerint az infrastrukturális projektek, például az új utak és az emberi települések hatással vannak a vörös pandák élőhelyére, és korlátozzák mozgásukat. A populáció már most is törékeny, a vadonban már csak 10 000 példány maradt.

Az emberek hatásának felmérésére a Queenslandi Egyetem és a Vörös Panda Hálózat kutatói 12 hónapon keresztül követtek nyomon 10 vörös pandát Kelet-Nepálban.

Damber Bista vezető szerző szerint a vörös pandák úgy változtatják meg tevékenységüket, hogy minimalizálják a zavaró tényezőkkel, például emberekkel, kutyákkal vagy haszonállatokkal való interakcióikat. „Ez drasztikusan megzavarja az állatok közötti természetes kölcsönhatásokat, ami a populációk elszigetelődéséhez vezet„.

Nem az élőhely elvesztése az egyetlen veszély, amely a vörös pandákat fenyegeti. Az orvvadászat és a véletlen csapdázás (más állatok számára hagyott csapdákba kerülés) is veszélyezteti őket. A Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) szerint a vörös pandák veszélyeztetettnek számítanak, és már csak egy lépésre vannak a kritikusan veszélyeztetettől.

Az emberek többet tehetnek és többet is kell tenniük a vörös pandák túlélésének támogatásáért. A sebességkorlátozások és a zajkorlátozások segíthetnének a pandák, valamint a több vadon élő állat átkelését az utakon. A párzási és szaporodási időszakokban pedig az emberi tevékenységeket szigorúan szabályozni kellene.

Forrás (plantbasednews.org)

search icon