Kis panda született Nyíregyházán!

Kis panda született Nyíregyházán!
Kis panda született Nyíregyházán!

A jelenleg 7 hetes kis jövevény 706 grammot nyom, az intézmény állatorvosa pedig a minapi vizsgálat során azt is meg tudta állapítani, hogy az új kedvenc hím ivarú.

Az állatkert részt vesz az Európai Fajmegőrzési Programban, melynek keretében 7 éve Nyíregyházára érkezett a Dublin Zoo hím állata Szecsuán, valamint a pozsonyi állatkert nősténye Ting-ting. A két 8 éves állat fajtársaihoz hasonlóan nagyon nehezen szaporodik fogságban, így „hatalmas öröm és szakmai siker”, hogy idén életerős kölyök született az Nyíregyházán.

https://www.facebook.com/sostozoo/videos/558012562018892/

A kis pandák vagy vörös pandák egyébként nem állnak rokonságban az óriáspandákkal. A macskamedvefélék családjába tartozó faj egyedei eredetileg a Himalája, illetve Észak-Burma magashegyi erdeiben, valamint Szecsuán nyugati felén és Jünnanban élnek 2000-4800 méteres magasságban.

A vadonélő egyedek száma jelenleg alig éri el a 10 ezret, miután számuk az elmúlt fél évszázadban körülbelül 40%-al csökkent élőhelyük elvesztése valamint az orvvadászat következtében.

A nyíregyházi vörös panda nevével ellentétben egyelőre inkább szürke bundával rendelkezik, színe csak később nyeri el vörös árnyalatát. Ahogy írják, az újszülött az első hetekben teljesen magatehetetlen volt, a szemei is csukva voltak. Ebben az időszakban Ting-ting, az anyaállat szinte egész napját vele töltötte, most már azonban csak a szoptatáskor keresi fel.

Borítókép: MTI/Balázs Attila

search icon