Bemutatták a Circular Living Concept programsorozatot
Bemutatták a Circular Living Concept programsorozatot

A Széchenyi István Egyetem Térségi hulladék szemléletformálási és innovációs mintaprojektjének keretében megvalósuló Circular Living Concept programsorozatot bemutató sajtónyilvános rendezvénynek a mosonmagyaróvári Flesch Központ biztosított helyszínt.

A sajtórendezvény fókuszában a győri Széchenyi István Egyetem és a Hybridcycle együttműködésében megvalósuló Circular Living Concept rendezvénysorozat koncepciója és programelemei álltak. A projekt a tavasz folyamán Győr-Moson-Sopron vármegye lakosait, iskoláinak tanulóit szólítja meg és ösztönzi fogyasztási szokásaik újragondolására, átalakítására. Az eseményen a sajtó képviselői mellett megjelent a győri Széchenyi István Egyetem Alkalmazott Fenntarthatóság Tanszékének adjunktusa, valamint részt vettek a mosonmagyaróvári általános iskolák intézményvezetői és a Hybridcycle munkatársai is.

A Hybridcycle képviseletében Csepely-Sulyok Georgina fenntarthatósági projektvezető kiemelte: a rendezvénysorozat szervezői közösségi hulladékgyűjtés, tapasztalati oktatás és kreatív, művészi újrahasznosítás révén szeretnék elérni, hogy látványos módon csökkenjen a régió hulladékképződése, valamint növekedjen a hajlandóság a megfelelő szelektív hulladékgyűjtésre.

Dr. Pécsinger Judit adjunktus asszony összegezte a Széchenyi István Egyetem fenntarthatóság fókuszú célkitűzéseit, kiemelte, hogy a kutatás, az oktatás és a szakmai munka eszközeinek bevonásával, a különböző kompetenciaterületek összehangolt munkájával nagymértékben ösztönözhető a régió fenntartható fejlődése, jövőképessége.

A 2022 tavaszán indult és 2023. május 31-én záruló programsorozat utolsó hónapjaiban, öt rezidencia programban résztvevő művész csatlakozik a projekthez, akik a hulladék sokszínűségét mutatják meg alkotásaikkal legyen az akár egy stopmotion kisfilm, fotósorozat vagy éppen kisplasztika. A hatalmas városi hulladékgyűjtőpont Csornára látogat el, ahol továbbra is a hagyományos szelektív gyűjtésekből kimaradó gyakori hulladékáramok gyűjtésére biztosít lehetőséget.

A projekthez kapcsolódó Iskolai programmal további győri és soproni iskolákba szerveznek workshopot, így összesen 100 foglalkozással mutatják be a fiatalabb generáció számára is a körforgásos gazdaság alapelveit. Az alkotótáborban készült trash art installáció is további négy vármegyei városban és Budapesten lesz megtekinthető, az elkészült rezidenciás, egyéni alkotások pedig tematikus csoportos kiállításként mutatkoznak be Győrben és Budapesten.

A program zárására május 31-re elkészül egy egyedi design kollekció is 5-5 tárgytípussal, limitált 500-500 darabos példányszámban, amelynek különlegessége a visszagyűjtött hulladék típusok felhasználása.

(HybridCycle)

search icon