Egy művészeti kezdeményezésből nőtt ki a HybridCycle
Egy művészeti kezdeményezésből nőtt ki a HybridCycle

Erdélyi Szabolccsal, a HybridCycle tulajdonosával készített interjút az szmo.hu csapata, ahol a művészettől a környezeti nevelésen át a divatipar fenntarthatósági kihívásaiig bezárólag sok minden szóba került.

A beszélgetés apropója az volt, hogy a HybridCycle kapta meg a Tom Szaky által alapított hulladékgyűjtő és recikláló cég, a TerraCycle Magyarországra, valamint a régió további 7 országára szóló licenszét.

Az interjúban Erdélyi mesél arról, hogy hosszú út vezetett HybridArt képzőművészeti- és dizájnprojektjeitől odáig, hogy ma ők képviselhetik a nemzetközi szinten is egyre elismertebb TerraCycle-t, ám a fenntarthatósággal foglalkozó művészeti alkotások nyomán nem volt nehéz kapcsolódási pontokat találni a két kezdeményezés között.

Közben pedig úgy globálisan, mint itthon nagyon megnőtt a csomagolóanyagokhoz köthető hulladéktermelés, melynek túlnyomó többségét még ma sem hasznosítják újra. Ebben Erdélyi szerint igen jelentős szerepe van a profitorientált multinacionális cégeknek, melyek állandó növekedési kényszer alatt állnak.

Persze a lakosságnak is van még mit tanulnia, amit a HybridArt néhány korábbi programjának tapasztalata is megmutat. Az emberek fejében még nem tisztult le teljesen, hogy mit hova kellene dobni és hogy mekkora felelősségük van a kérdésben, de talán kijelenthető, hogy alapvetően jó irányba haladunk.

Ezt szeretnék is erősíteni, ennek nyomán a nyáron balatoni strandokon fognak fenntarthatósági workshopokat tartani főleg fiataloknak, valamint olyan magyar és nemzetközi művészeket látnak vendégül, akik hulladékból fognak alkotni. Az elkészült munkákból kiállítást is szerveznek.

A trash art világszinten, művészettörténeti megközelítésben még nem „izmus”, de idővel olyan bevett irányzat lehet, mint például a graffiti. Az alkotók vagy a problémakörre reflektálnak, vagy pedig a felhasznált anyagaik a hulladékból valók.

–mondta Erdélyi Szabolcs a trash arttal kapcsolatban

A HybridCycle tulajdonosa nagyon reméli, hogy az elmúlt egy évben visszaeső fogyasztás nem fog visszatérni a normálisnak nem mondható, de régi kerékvágásba. Némi bizakodásra azért okot adhat az, hogy a pandémia alatt rájöttünk arra, hogy vannak olyan dolgok, amelyek nélkül is van élet.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon