Exkluzív bejelentés: Újra itthon a körforgásos gazdaság világhírű magyar fenegyereke, Tom Szaky
Exkluzív bejelentés: Újra itthon a körforgásos gazdaság világhírű magyar fenegyereke, Tom Szaky

Hamarosan Magyarországon is elérhetővé válnak a TerraCycle körforgásos gazdasági megoldásai a HybridCycle nevű fenntarthatósági ügynökség által. Stábunk online interjút készített Tom Szakyval, aki trentoni irodájában mesélt nekünk magyar származásának fontosságáról a ma már 44 országban működő TerraCycle sikereiről, valamint legújabb vállalkozásának, a Loop-nak a terjeszkedéséről. Tom azt is segített megérteni, miben más a hulladék forradalmi értelmezése, és hogyan lehet üzleti alapokra helyezni a szemét újjászületését.

Magyarország, giliszták és világhódítás

Tom Szaky 1982-ben született Budapesten, ahonnan családjával 5 éves korában költözött Kanadába, egyetemi diplomáját pedig már az USA-ban, a Princetonon szerezte. 2001-ben alapította meg TerraCycle nevű cégét, amely a hulladékok gyűjtésével és újrafelhasználásával foglalkozik. Szemétből állítanak elő új termékeket. Így a rágógumi, a PET palack, a cigarettacsikk, a használt pelenka vagy a vízipisztoly is új formát ölthet.

A TerraCycle trentoni irodája
A TerraCycle trentoni irodája

A TerraCycle hiszi, hogy a körforgásos gazdaságban mindenféle hulladék újrahasznosítható. Tom célja az ember által termelt hulladék radikális csökkentése. Szerinte az újrahasznosítást üzleti alapokra kell helyezni ahhoz, hogy a nagyobb cégek is belemenjenek a játékba, amelyben már a Coca-Cola, a Procter & Gamble, a Nestlé vagy a Veolia is a partnerei.

A HybridCycle Magyarországon

A HybridCycle a TerraCycle regionális licenszét és szakmai támogatását élvezi. A magyar fenntarthatósági ügynökség a hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás mellett a kutatásfejlesztésre, a termékfejlesztésre, az edukációra, valamint a művészeti projektekre is nagy hangsúlyt fektet.

A HybridCycle számára fontos a design gondolkodás. Céljuk, hogy olyan ipari design termékek szülessenek, amelyek jól szemléltetik a hulladék újrahasznosítási lehetőségeit. Kiemelt prioritású a fenntartható fejlődés témája is, amelyet a trash art, az újrahasznosítás művészetének támogatása tesz lehetővé.

Tom Szaky személyes üzenete a Greendex olvasóinak

Minden vásárlás egy szavazás arról, hogy milyen lesz a világ holnap. Amit veszünk, abból holnap még több lesz, amit nem veszünk meg, abból pedig kevesebb. Erre kell gondolnunk vásárlás közben, mert a cégek arra figyelnek, amit teszünk …

Nyissuk ki a szemünket, és vegyük észre, mennyi lehetőségünk van ilyen egyszerűen változtatni – üzente Tom Szaky a Greendex olvasóinak.

További részletek és érdekességek, a Tommal készült beszélgetésünkben:


A Greendex kiadója és a HybridCycle között tulajdonosi kapcsolat van. A magyar fenntarthatósági ügynökség munkájáról igyekszünk majd büszkén, de elfogulatlanul beszámolni. – szerk.

search icon