Besorozott állatok – mit csinálnak a háborúban a kutyák, delfinek, fókák és társaik?
Besorozott állatok – mit csinálnak a háborúban a kutyák, delfinek, fókák és társaik?

Bejárták a világot az orosz harci delfinekről készült felvételek, és mellettük még mind a mai napig rengeteg állatot alkalmaznak még e legfejlettebb, legnagyobb fegyveres erők is. Vajon mi lehet a feladatuk?

Minden bizonnyal már az őskorban is használták harci feladatokra az állatokat. Arról már írásos emlékek is vannak, hogy az ókorban a hadseregek bevetettek kutyákat, elefántokat és tevéket, hogy a lovakról már ne is beszéljünk. A huszadik század elején, a nagy harci gépek, mozgó páncélos járművek és repülők megjelenésével sokan feltételezték, hogy az állatokat a fegyveres erők lassan nyugdíjazhatják, ám azóta kiderült, hogy ez távol áll a valóságtól.

Az egyik legszélesebb körben alkalmazott „harci állat” a delfin, feladatuk az ellenséges járművek és búvárok felderítése, emellett gyakran aknamentesítésre, illetve a robbanóanyagok detektálására is felkészítik őket.

Amíg világ a világ, illetve lesznek hús-vér katonák, és nem pusztán robotok vívják majd egymással öldöklő háborúikat, addig egészen biztos, hogy a kutyák is állományban maradnak. Számos ország hadseregében megtalálhatóak az ebek, és használják őket kutatásra, keresésre, fegyverek és robbanóanyagok felderítésére, nyomkövetésre, védelmi és támadó feladatokra egyaránt.

A drónok egyre inkább megkerülhetetlenné válnak, és a felderítés, valamint konkrét csapásmérés terén is figyelemre méltó eredményeket produkálnak, ráadásul úgy, hogy nincs veszélyben a pilóta, és lényegesen olcsóbbak, mint a hagyományos helikopterek és repülők. Az ellenük történő védekezésre is egyre nagyobb figyelmet kell fordítani, és néhány országban úgy gondolják, hogy ebben az állatok – például sasok – is nagy segítséget jelenthetnek.

Hannibál óta tudjuk, hogy ez elefántok milyen hatékonyan lehetnek a fegyveres erők számára, és még mindig vannak olyan területek, ahol katonai célokra használják őket. Mianmarban például, ahol a dzsungelben remekül ki tudják használni a képességeiket.

Az alattomos taposóaknákat lerakni könnyű, de felszedni őket egy rémálom. A rágcsálók – különösen a patkányok – kifejezetten jók a felderítésükben, ugyanis a szaglásuk révén képesek detektálni a robbanóanyagot, a súlyuk viszont kellően pici ahhoz, hogy ne hozzák működésbe a detonátort.

(Forrás: forbes.hu Kép: pexels.com)

search icon