



Sokan szednek D-vitamint, mégis hiányuk van belőle. A probléma gyakran nem a bevitt mennyiség, hanem a forma: a D3-vitamin hatékonyan szívódik fel, hosszabb ideig hat, és kulcsszerepet játszik a csontok, az immunrendszer és az izmok egészségében.
A D-vitamint legtöbben a csontok egészségével azonosítják, hiszen segíti a kalcium felszívódását. Ennél azonban sokkal többet tud. Részt vesz az immunrendszer működésében, az izmok mozgásában, a sejtek közti kommunikációban, és szerepe van abban is, hogy a szervezet hatékonyabban védekezzen a fertőzések ellen. Ha kevés van belőle, gyengülhet az immunitás, fáradtság vagy lehangoltság jelenhet meg, akkor is, ha egyébként „mindent helyesen teszünk”. A D-vitamin étrend-kiegészítőként jellemzően két formában érhető el, lehet D2 vagy D3. Bár első ránézésre hasonlónak tűnnek, a szervezet egészen másképp kezeli őket – olvasható a Magyar Mezőgazdaság publikációjában.
A D2-vitamin növényi eredetű: gombákban, élesztőkben fordul elő, főként akkor, ha napfény éri őket. Bár képes emelni a vérben a D-vitamin-szintet, gyorsabban lebomlik a szervezetben, gyengébben kötődik a szállítófehérjékhez, és rövidebb ideig marad aktív. Emiatt hosszú távon kevésbé hatékony. Ezzel szemben a D3-vitamin állati eredetű, és pontosan az a forma, amelyet a szervezetünk is előállít napfény hatására. Megtalálható halakban, tojássárgájában, sajtban és dúsított élelmiszerekben is.
A kutatások szerint a D3 nemcsak gyorsabban, hanem tartósabban is emeli a D-vitamin-szintet, ráadásul akár ötször hatékonyabb lehet, mint a D2.
A D-vitamin-hiány nem ritka jelenség: sokaknál alacsony vagy épp csak határérték körüli a szint. A szakértők szerint az étrend-kiegészítő kiválasztásakor érdemes olyan terméket keresni, amely független bevizsgáláson esett át, és egyértelműen D3-vitamint – azaz kolekalciferolt – tartalmaz. Vegánok számára léteznek algából készült D3-készítmények is. Fontos az is, hogy olyan formát válasszunk (kapszulát vagy cseppet), amelyet valóban rendszeresen tudunk szedni.
A megfelelő D-vitamin-szinthez nem elég a jó étrend-kiegészítő, az életmód is számít. A zsíros halak, a tojássárgája, a gombák, a dúsított tejtermékek és a gabonapelyhek mind hozzájárulhatnak a megfelelő mennyiségű D-vitamin felvételéhez. A D-vitamin zsírban oldódik, ezért zsírt tartalmazó étkezéssel együtt szedve jobban felszívódik.
A napfény szintén fontos forrás: már napi körülbelül 15 perc napsütés segíthet, bár ezt számos tényező – bőrtípus, életkor, évszak – befolyásolja. Éppen ezért érdemes időnként vérvizsgálattal is ellenőrizni a D-vitamin-szintet. A tanulság egyszerű: nem elég D-vitamint szedni – jól kell szedni. Ehhez pedig a megfelelő forma kiválasztása az egyik legfontosabb lépés. Így támogathatjuk immunrendszerünket a téli hónapokban is.
(Magyar Mezőgazdaság / Eatingwell)
Fotó: Canva