Az UV sugárzás egyszerre veszélyes és szükséges is
Az UV sugárzás egyszerre veszélyes és szükséges is

Többek között a D-vitamin szintézis miatt részben szükségünk van az ultraibolya sugárzásra, nem mindegy azonban, hogy mennyi sugárzás éri testünket, hiszen káros egészségügyi hatásai is lehetnek. Az erős sugarak ráadásul nem csak nekünk, hanem a növény- és állatvilágnak is árthatnak, valamint a műanyag és fa anyagokat is roncsolják.

A Másfélfok.hu részletes cikkében áttekinti az UV sugárzással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Ilyen például az, hogy a Földünket a Napból folyamatosan érő sugárzás szűrésében az ózonréteg szerepe kiemelkedően fontos. Szerencsére az ózonpajzs regenerálódása szépen halad, így az 1986-os Montreáli Jegyzőkönyv, mely az ózonréteg elvékonyodását volt hivatott meggátolni, az egyik legsikeresebb globális környezetvédelmi egyezménnyé vált.

Azt is lehet tudni, hogy a klímaváltozás áttételesen hatással lehet az UV sugárzásra. Mint írják, például az aeroszolok, a felhők, valamint a felszín fényvisszaverő képessége befolyásolhatja az UV sugárzás erősségét és eloszlását is. Szintén áttételes hatás, hogy a felmelegedés miatt az állat- és növényvilágban beinduló migráció hatására olyan mértékű UV sugárzás érheti az adott élőlényeket, amelyekhez nincsenek hozzászokva. A cikk szerint a különböző élőlények eltérő mértékben tolerálják az UV sugárzást, ezért annak megváltozása az ökológiai közösségek változatosságára is hatással lehet.

Az emberek esetében fontos, hogy a legkárosabb, UV-B sugárzásnak való kitettséget a viselkedésünk is befolyásolja:

Fontos, hogy mennyi időt töltünk a szabadban és azt árnyékban töltjük-e, valamint hogy mennyire védekezünk a sugárzás ellen: hogyan vagyunk felöltözve, viselünk-e kalapot, napszemüveget, be vagyunk-e kenve naptejjel.

– írja Kis Anna meteorológus a Másfélfok.hu cikkében

A cikk ezen túl megemlíti, hogy bár fontos a naptejek használtata, ezek a természetbe kerülve újabb környezeti problémát okozhatnak, hiszen ahogy arról már a Greendexen is többször írtunk, bizonyos összetevők igen káros hatással vannak a vízi élővilágra.

Épp ezért érdemes inkább kerülni a káros sugarakat. Ha nem tesszük, fokozzuk az olyan egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát mint a melanóma vagy a szürkehályog. Ráadásul ha gyakran tesszük ki magunkat az extrém erős sugárzásnak, akkor a bőr idő előtti öregedése is borítékolható.

Szintén kiemelendő, hogy az UV sugárzás nem csak az élőlényekre, de a minket körülvevő tárgyakra is hatással van. Mint írják, többféle anyag gyorsabban öregszik, ha UV sugárzásnak van kitéve, ezért védeni kell őket, hogy biztosíthassuk a hosszabb élettartamukat. Így például a fából és műanyagból lévő tárgyainkra érdemes jobban odafigyelni, már csak azért is, mert a „magasabb UV sugárzás a műanyagok széttöredezéséhez is hozzájárulhat, egészen parányi műanyagszemcséket, mikro- és nanoplasztikot eredményezve, ami az élővilágra és az emberi szervezetre is káros”.

search icon