Proaktív megközelítéssel segíthetjük az élővilág adaptációját a klímaváltozáshoz
Proaktív megközelítéssel segíthetjük az élővilág adaptációját a klímaváltozáshoz

Egy új tanulmány szerint az emberi tevékenységek, például a mindent behálózó infrastruktúra bővülése csökkentik az élőlények jövőbeli lehetőségeit a klímaváltozáshoz való adaptációra. A fajoknak ugyanis mozogniuk kell, hogy lépést tudjanak tartani a változó környezeti viszonyokkal.

Valójában nagyon sokat tehetünk azért, hogy segítsük a rendszereket a közelgő éghajlatváltozással való megbirkózásban.

–mondja Jonathan Moore, a Simon Fraser Egyetem biológiaprofesszora, a tanulmány társszerzője

A Science című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a fajok és az ökoszisztémák alkalmazkodása és ellenálló képessége érdekében kritikus fontosságú, hogy a megőrzésre irányuló lépéseken túlmenően az ökológiai változást is lehetővé tegyük.

A szerzők megjegyzik, hogy a természetvédelemnek nem csupán az „éghajlatváltozás veszteseire” kell összpontosítania, hanem a felmerülő lehetőségek és nyomások proaktív kezelésére is. Ennek nyomán pedig például lehetővé kell tenni, hogy az infrastruktúra által szétszabdalt élőhelyek újra összekapcsolódhassanak, valamint, meg kell vizsgálni a jövőbeli potenciális élőhelyeket és lépéseket kell tenni a megőrzésükért.

Ahogy Moore mondja, „a Föld rendszerei hihetetlen mértékben képesek alkalmazkodni és ellenállni a változásoknak”, feltéve, hogy az emberi tevékenységek nem ássák alá ezeket a képességeket. Márpedig a jelenlegi felmelegedés mellett, amely még akkor is évtizedekig folytatódni fog, ha esetleg sikerül megzabolázni a kibocsátást, az ökológiai rendszereknek és a fajoknak a lehető legnagyobb alkalmazkodási potenciállal kell rendelkezniük.

A biológiai sokféleség megőrzésére és az élőhelyek komplexitásának regenerálására irányuló helyi erőfeszítések szintén segítenek fenntartani a fajok és ökoszisztémák lehetőségeinek sokféleségét egy kiszámíthatatlan jövőben.

– mondja Daniel Schindler a Washington Egyetem professzora, a tanulmány társszerzője

Fontos megértenünk, hogy az általunk indukált változások nyomán az ökoszisztémák is változnak, nem reális elvárás, hogy azok mindig ugyanúgy fognak kinézni, ahogy megismertük őket. „A természetvédelemnek és a gazdálkodásnak tehát jövőbe tekintőnek és proaktívnak kell lennie és a jövőre irányuló intézkedéseket kell hoznia” – teszi hozzá Schindler.

(Simon Fraser University)

search icon