Eltolódnak a trópusi termőterületek?
Eltolódnak a trópusi termőterületek?

Az éghajlatváltozás miatt várhatóan eltolódnak a trópusi termőterületek, így ami most alkalmas a mezőgazdasági termelésre, a jövőben nem feltétlenül lesz az, viszont újabb területek válhatnak művelhetővé. Ennek viszont azon túl, hogy a hagyományos termőterületek lakossága elszegényedhet, az új területeken a mezőgazdasági céllal végzett erdőirtás is a következménye lehet.

A másfélfok.hu cikke elsősorban a trópusi termények jövőjével foglalkozik. A kávé, az avokádó és a kesudió jelentősen hozzájárulnak az érintett régiókban élő kistermelők megélhetéséhez. Ezért is rossz hír az, hogy bár mindhárom növény esetén előfordulhat bővülés és összehúzódás is a termőterületet tekintve, legvalószínűbb mégis az, hogy az alkalmas területek összességében jelentősen zsugorodni fognak az elkövetkezendő évtizedekben.

Persze nem csak a termelők, a fogyasztók szemszögéből is érdekes a kérdés, hiszen ha csökken a termelés, drágábbak lehetnek az érintet termékek, illetve adott esetben a minőségük is csökkenhet. A cikk szerint a kávé lehet a legnagyobb vesztes, míg a kesudiónak és az avokádónak van menekülő útvonala. A világ legnagyobb kávéfogyasztója egyébként Európa, ahol a fogyasztás 33%-a összpontosul.

A megoldás – azon túl persze, hogy mindent megteszünk a klímaváltozás ellen – a hosszútávú tervezés és a különféle adaptációs megoldások használata lehet. Például különböző terület-specifikus gazdálkodási gyakorlatokkal vagy fajtanemesítéssel, árnyékolófák és talajtakarás használatával kell próbálkozni. Mint írják, a termőterületek áthelyezésével fennáll az erdőirtás és így a biodiverzitás csökkenésének veszélye, melyek azonban mindenképpen el kellene kerülni.

search icon