Így menekülhet meg a csoki a klímaváltozás elől?
Így menekülhet meg a csoki a klímaváltozás elől?

A klímaváltozás, illetve az abból következő szélsőséges időjárási események egyre több haszonnövényt fenyegetnek. Ilyen a kakaó is, mely a csokoládé fő alapanyagaként a leginkább veszélyben lévő termény, hasonlóan a kávéhoz. Előbbi fenyegetettségét még tovább növeli az előállítás nagy földrajzi koncentrációja is, ugyanis a világ kakaótermelésének körülbelül kétharmadát mindössze két ország, a nyugat-afrikai Elefántcsontpart és Ghána adja.

Ebben a két országban ráadásul az éghajlatváltozás hatásait súlyosbítja az erdőirtás is. A fák eltűnése hatással van a csapadékviszonyokra, megkönnyítve a sivatag terjeszkedését is. Ahogy a Bloomberg cikkét idéző G7 írja, az elefántcsontparti kormány igyekszik küzdeni az erdőirtás ellen, az a cél, az évtized végére az ország területének ötödét erdő borítsa. A műholdas adatok azonban azt mutatják, hogy továbbra is évről évre nagy területen vágják ki a fákat.

A nyugat-afrikai ország kormánya ennek ellenére továbbra is az erdősítésben látja a kakaó megmentésének lehetőségét. „Létfontosságú, hogy helyreállítsuk a földünket” – fogalmazott az ország miniszterelnöke egy múlt heti konferencián. Épp ezért most új utakat keresnek a probléma megoldására. Ehhez a magánszektorral fognak össze, és külső tőke bevonásával kísérlik meg a károsodott erdők helyreállítását.

Ahogy korábban írtuk, a kakaónak speciális körülményekre van szüksége: a legjobb termés akkor várható, ha a napi hőingás kevesebb mint 8°C, míg az átlaghőmérséklet 20-27 °C közötti. A növény számára akár végzetes is lehet, a 10 °C alatti hőmérséklet, de a túlságosan magas hőmérsékletet sem szereti. Ezen túl a magas páratartalom, a nitrogéngazdag talaj és a szélvédett hely is kell ahhoz, hogy a kakaó jól érezze magát.

A kakaó megmentéséhez az országnak komoly gazdasági érdeke is fűződik. Ha nem történik pozitív változás, és nem lesznek képesek a kakaó illetve általában a mezőgazdasági termelés szintjének fenntartására, akkor az évtized végéig 2-6%-kal több háztartás süllyedhet extrém mértékű szegénységbe. Az országban több millióan élnek a mezőgazdaságból, mely az ország GDP-jének ötödét állítja elő.

Ahogy a G7 cikkében is megjegyzik, a klímaváltozás általános trendjei miatt valószínűleg akkor is szükség lehet a kakaótermesztés új útjait kutatni, ha az erdőtelepítési, illetve- helyreállítási program sikerrel jár.

search icon