Ne dobd ki a kávézaccot!
Ne dobd ki a kávézaccot!

A kapszulás kávék korában egyre ritkábbak a maguk után zaccot hagyó főzőegységek, ám fontos tudni, hogy a kávézacc nem a kukába való!

A kotyogós vagy a darálós kávéfőzők termelnek ugyan szemetet, de a kávé legalább nincs kapszulában, így az egyetlen kidobandó dolog a kávéfőzés után a tömérdek kávézacc marad – gondolhatnánk. Csakhogy ez messze áll a valóságtól, ugyanis nemhogy nem kukába való az, ami a kávéfőzés után marad, hanem épp ellenkezőleg! A kávézacc az egyik leghasznosabb háztartási „végtermék”, amelyet a kertben jó helyre téve újrahasznosíthatunk.

A legegyszerűbb, ha komposztként tesszük mindezt. Ha van kertünk, ott nincs is kérdés, de lakásban sem kell mindjárt a kommunális tároló felé venni az irányt, hiszen rengeteg beltéri módszer van a komposztálásra. A kávézacc ugyanis amellett, hogy tele van értékes szerves anyagokkal, sokféleképpen felhasználható odakint, a veteményesben. Remek tápanyagforrás a gilisztáknak és más csúszómászóknak, amelyek a zaccot „átalakítva” értékes termőföldet adnak cserébe.

A kávézacc a kertben nagyon jó a kártevők ellen, és tápanyagnak sem utolsó.
Fotó: Canva

A kávézacc a kertben nagyon jó a kártevők ellen. A csigák – legyenek házasak vagy mezítelenek –, valamint a macskák egyszerűen nem viselik el a zacc illatát, inkább messze elkerülik a virágokat, zöldségeket. Így aztán biztonságban tudhatjuk kerti növényeinket. A zacc egyébként nemcsak jó illatú, de kis tálkában a hűtőbe téve még az erős, kellemetlen szagokat is elnyeli.

Egy igen speciális felhasználási területe is van, de ezt csak a profi kertészeknek ajánljuk! A zaccot keverjük össze gombaspórákkal és szalmával, majd mindezt zárjuk le légmentesen 2–3 hétre, szobahőmérsékleten. Az idő leteltével, ha a körülmények megfelelőek voltak, már lehet is „szüretelni” a gombát.

A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért, kiemelten foglalkozott a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Kiemelt kép: Canva

search icon