Ne dobd ki a kávézaccot!

Ne dobd ki a kávézaccot!
Ne dobd ki a kávézaccot!

A kapszulás kávék korában egyre ritkábbak a maguk után zaccot hagyó főzőegységek. Fontos tudni, hogy a kávézacc nem való kukába!

A kotyogós vagy a darálós kávéfőzők sok szemetet termelnek, de legalább nincsenek kapszulában, így az egyetlen kidobandó dolog a kávézacc marad – gondolhatnánk. Csakhogy ez messze áll a valóságtól, ugyanis nemhogy nem kukába való az, ami a kávénk után marad, hanem épp ellenkezőleg! A kávézacc az egyik leghasznosabb háztartási „végtermék”, amit a kertben jó helyre téve újrahasznosíthatunk.

A legegyszerűbb, ha komposztként tesszük mindezt. Ha van kertünk, ott nincs is kérdés, de lakásban sem kell mindjárt a kommunális tároló felé venni az irányt, hiszen rengeteg beltéri módszer van a komposztálásra. A kávézacc ugyanis amellett, hogy tele van értékes szerves anyagokkal, sokféleképpen felhasználható odakint, a veteményesben. Remek tápanyagforrás a gilisztáknak és más csúszómászóknak, amelyek a zaccot „átalakítva” értékes termőföldet adnak cserébe.

A kertben nagyon jó a kártevők ellen, és tápanyagnak sem utolsó.

Az egyik ilyen a kárelhárítás. A csigák – legyenek házasak vagy mezítelenek –, valamint a macskák egyszerűen nem viselik el a zacc illatát, inkább messze elkerülik a virágokat, zöldségeket. Így aztán tisztán tarthatjuk kerti növényeinket! A zacc egyébként nemcsak jó illatú, de kis tálkában a hűtőbe téve még az erős, kellemetlen szagokat is elnyeli.

Egy igen speciális felhasználási területe is van, de ezt csak a profi kertészeknek ajánljuk! A gombaspórákat keverjük össze a zaccal és szalmával, és zárjuk le légmentesen 2–3 hétre szobahőmérsékleten. Az idő leteltével, ha a körülmények megfelelőek voltak, már lehet is „szüretelni”.

search icon