A naptej és a korallpusztulás összefüggéseit vizsgálják
A naptej és a korallpusztulás összefüggéseit vizsgálják

Ugyan a korallzátonyok pusztulása, a korallfehéredés régóta fontos környezetvédelmi téma, eddig alig foglalkozott bárki azzal, hogy a napozókról nagy mennyiségben a tengerbe kerülő vegyianyagok milyen hatást gyakorolnak rájuk.

A Yorki Egyetem frissen megjelent tanulmánya rámutat arra a tényre, hogy bár korábban már születtek kutatások azzal kapcsolatban, hogy a napvédő készítmények milyen hatással vannak a tengerek élővilágára, illetve hogyan hatnak az édesvízi élőlényekre, azzal viszont alig foglalkoztak, hogy a különösen sérülékeny korallokra milyen hatást gyakorolnak.

A kutatók szerint nem könnyű vizsgálni a kérdést, hiszen az érintett vegyianyagok különböző módon viselkednek különböző körülmények között.

A vizsgálatok alapján például kiderült, hogy az egyik legszélesebb körben használt szer, az oxibenzon kifejezetten ártalmas a koralloknak fény hatására, míg sötétben sokkal kisebb károkat okoz.

A Benzophenone-3 vagy egyszerűbb néven oxybenzone egy olyan kémiai fényvédő, mely az UVB- és rövid UVA-sugarak ellen véd, azonban önmagában viszonylag gyenge fényvédő, így leginkább a többi összetevőt védő segédanyagként használják.
Forrás: kremmania.hu

Az oxibenzon betiltását egyébként már kezdeményezték az Európai Unióban, a kérdésben viszont Hawaii jár az élen, ahol már 2018 óta tiltva van a vegyszert tartalmazó napkrémek használata, és ahogy nemrég írtunk róla, több más környezet és egészségkárosító összetevőt is

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(qubit)

search icon