Hawaii betiltja a korallokat pusztító naptejeket
Hawaii betiltja a korallokat pusztító naptejeket

A tengeri élővilágot és kiemelten a korallzátonyokat erősen szennyezik a naptejekben lévő fényvédő összetevők. Az ilyen tartalmú szereket hamarosan betiltják az államban.

Az Egyesült Államok 50. tagállamának szenátusa nemrég jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, mely betiltaná az avobenzon és az oktokrilén nevű összetevőket, melyek elsősorban a naptejek fényvédő összetevőiként ismertek. Ezzel a két összetevő csatlakozhat a korábban már betiltott kozmetikai vegyszerek sorába.

A két vegyianyag hatására a korallok hajlamosabbak lehetnek a vírusfertőzésekre és a fehéredésre, a halak és más tengeri állatok szaporodása pedig felborulhat. Ráadásul az oktokrilén képes felhalmozódni az élőlények szervezetében, így aztán az elfogyasztott halakkal az ember szervezetébe is bejuthat, és ugyanolyan hatást válhat ki, mint a tengeri állatoknál.

Az új szabályozással a petrolkémiai anyagok helyett ezentúl természetes összetevőkből készült szerekkel óvhatják bőrüket a napozók. A hawaii élővilág megóvása azért is nagyon fontos mert a szigetek környezetében megtalálható növények, halak és gerinctelenek nagyjából negyede csak ott megtalálható.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(ecowatch)

search icon