Nem csak mikroműanyagokat, hanem ártalmas vegyianyagokat is találtak a Mount Everesten
Nem csak mikroműanyagokat, hanem ártalmas vegyianyagokat is találtak a Mount Everesten

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, egy novemberben közzétett tanulmány szerint valószínűleg hegymászók ruházatából vagy felszereléséből származó mikroműanyagot találtak a Mount Everest halálzónájában, 8440 méter magasságban.

Ha ez nem lett volna eléggé megdöbbentő, a Phys.org által bemutatott újabb tanulmány szerint egészségre ártalmas vegyi anyagok is szennyezik a havas csúcsokat. Egy 2019-es tudományos expedícióban gyűjtött hó- és az olvadékvízmintákban mutattak ki perfluoralkil és polifluoralkil vegyületek (PFAS), a mintákat a hegymászók táborainál húzódó Kumbu-gleccserból vették, valamint 8400 méter magasságban.

forrás: K.R.Miner et al., Deposition of PFAS ‘foreverchemicals’ on Mt.Everest, Science of the Total Environment (2020)

Kimberley Miner, a Maine-i Egyetem Klímaváltozás Intézetének kutatója, a tanulmány vezetőszerzője elmondta, hogy először elemezték az Everest hó-és olvadékvízmintáit PFAS-t keresve. A minták ugyan a nepáli oldalról származnak, de mindenhol jelen vannak.

A vegyület jelenléte különböző egészségi problémákat – magas koleszterinszintet, elhízást, daganatos betegségek kockázatát, születési rendellenességeket – okozhat, és kockázatot jelenthetnek a túrázókra, hegymászókra, valamint a helyi lakosokra, akik a környék vizét fogyasztják. A PFAS egyébként nagy valószínűséggel a hegymászók felszerelésén keresztül került a Mount Everestre, hiszen ezidáig több gyártó is vízlepergető anyagként használta.

(MTI)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon