Mindenütt körülvesznek minket a mikroműanyagok
Mindenütt körülvesznek minket a mikroműanyagok

Lassan kijelenthető, hogy nincs a világnak olyan pontja, amely mentes a mikroműanyagoktól. Legutóbb a National Geographic 2019-es Mount Everest expedíciója által 8440 méteres magasságban vett mintákból mutatták ki a szennyeződést.

A mikroműanyagok olyan, 5 milliméternél kisebb műanyagdarabok, melyek elsősorban a műanyagok elöregedése vagy külső behatás okozta bomlása során keletkeznek. A természetre és az ember szervezetre gyakorolt hatásukat még nem ismerjük teljes mértékben, az azonban biztosnak látszik, hogy inkább ártanak, mint használnak.

A hegyen talált mikroműanyag nagy része poliészter-, akril-, nejlon- és polipropilén-szálakból, származik, így valószínűsíthetően a hegymászók ruházata és felszerelése bocsáthatta ki őket, hiszen a technikai ruházatok főleg ezekből az anyagokból készülnek.

A Mount Everestet egyébként több helyen is a világ legmagasabban fekvő szeméttelepének nevezik. Ennek oka, hogy a rohamosan növekvő számú turisták és hegymászók egyre több szemetet hagynak a hegyen. A Tibeti Autonóm Régió Sportirodájának közlése szerint tavaly például 9,3 tonna hulladékot távolítottak el a hegyről.

Forrás: ecowatch.com

search icon