Jön a nyár, a napsütés! Te voltál már melanomaszűrésen?
Jön a nyár, a napsütés! Te voltál már melanomaszűrésen?

A melanomáról sokan hallottak már: egy csúf, sötét daganat, amely a bőrön növekszik, és igen veszélyesnek mondják. Vagy várjunk csak! Lehet egy aprócska pötty is, amelyen nem látsz semmi különöset, mégis az életedre tör? Velem ez történt!

Nyolc éve voltam először anyajegyszűrésen, egy elrettentő cikk hatására jelentkeztem be a vizsgálatra. Két dologra emlékszem: egyrészt drágának találtam, emiatt kicsit hülyének is éreztem magam, mondván, biztos jól lenyúlnak minden hipochondert, aki ráparázik a napfényre; másrészt pedig egyetlen ismerősöm sem volt ilyen vizsgálaton soha, úri huncutság tehát!

A vizsgálat érdekes volt, le kellett vetkőznöm, majd minden anyajegyemet lefotózták. A képeket mikroszkóppal elemezték, majd eltették, hogy a következő alkalommal össze tudják hasonlítani a későbbi felvételekkel. Az ajánlott kontroll az én bőrtípusom esetében 1 év, amit kicsit ellazázva 2-3 évente teljesítettem.

melanoma felismerése
Egy egyszerű ellenőrzési módszerrel, az angol rövidítéssel ABCD-szabállyal könnyebben fel lehet ismerni a melanomát.
Forrás: Semmelweiss Egyetem

Mit keresnek?

Kóros mintázatokat és változást.

 • Új pigmentált folt megjelenését vagy meglévő anyajegy növekedését,
 • elmosódott széleket,
 • megváltozott alakot, aszimmetriát,
 • színváltozást, többszínűvé válást,
 • lapos anyajegyből újonnan kiemelkedő kis göböt,
 • sebesedést, vérzést, váladékozást, viszketést.

A legtöbb helyen azt olvashatjuk, hogy nagyon fontos az önellenőrzés. Figyeljük, kinő-e rajtunk új anyajegy, változnak-e a már meglévők!

Más helyeken viszont arra is kitérnek, hogy ha már szabad szemmel is jól észlelhető változást tapasztalunk, drámaian csökkenhet az esélyünk a daganattal szemben. Ebben az esetben a melanoma már akkorát nőtt, hogy a szervezetben szét tudhatott szóródni. A legsúlyosabb esetekben már csak a tünetmentes időszak hosszabbítását lehet elérni. Az áttétes daganatot persze próbálják minden lehetséges módon kezelni, de a teljes gyógyulás ritka.

Sunyi betegség a melanoma, mert a bőrfelszínen még alig mutatkozik meg, mire a belső rétegben már mélyre hatolt.
fotó: borgyogyaszat.hu

A melanoma a festéktartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. Az egyik legveszélyesebb és legrosszindulatúbb rákos megbetegedés. Korai szakaszában a beteg számára érzékelhető fájdalmat vagy ehhez hasonló feltűnő vagy könnyen felismerhető tünetet nem okoz, míg el nem terjed a szervezetben, és áttétet nem okoz. A melanoma a fiatalok körében az első számú, a teljes lakosságra nézve a 8. leggyakoribb daganattípus, amely halálhoz is vezethet, ezért évente el kell menni rákszűrésre, hogy idejében felismerjék a betegséget!

Saját példám egy melanomával

Kinőtt rajtam egy új anyajegy. Nem tűnt vészesnek, de minden nap a szemem előtt volt, a combomon fejlődött ki. Kicsit idegesített, hogy ott növöget, de covid volt, legkevésbé sem akartam egészségügyi intézmény közelébe menni. Kitűztem egy határt: ha eléri a kezemen lévő kis pötty méretét, elmegyek megnézetni.

Elérte. Elmentem tehát. Kicsit gondolkodtam, hogy csak ezt az egy anyajegyet mutassam-e meg, vagy csináljunk egy teljes szűrést, de mivel rég voltam, inkább bevállaltam a teljeset.

melanoma felismerése
Reméljük, hogy ez egy békés anyajegy.
Forrás: napidoktor.hu

Sokára jött meg a szakvélemény, egy hónapot vártam rá. Az állt benne, hogy az egyik anyajegyet gyanúsnak találták, „megelőző célú kimetszést” javasolnak. Nem az új anyajegyet szúrták ki, az rendben volt, hanem egy másikat a vádlimon. Pár hét múlva megtörtént a kimetszés. Teljesen nyugodtan vártam a szövettant. Azon az anyajegyen a világon semmit nem vettem észre. Még le is fotóztam magamnak, és kinagyítva nézegettem. Semmi.

A szövettan 1. stádiumú melanomát mutatott. Tehát nem a legkisebbet, amely 0. stádiumú, még csak a bőr felszínén lévő, 100%-ban gyógyítható „in situ” melanoma, hanem már a felszín alatti úgynevezett papilláris dermiszbe hatolt, de még nagyon korai, negyed milliméteres daganatot. Ebben az esetben nagyon kicsi az esély arra, hogy a vérereken és a nyirokereken eljuthatott bárhova, de már nem nulla. Sokkoló volt.

Mi történik a rosszindulatú szövettan kézhez kapása után?

Elég intim élmény egy potenciálisan halálos betegséggel való szembesülés. Pár napig úgy éreztem, teljesen összezsugorodott a világ. Semmi nem tudott érdekelni, és olyan borzasztó dolgokkal kellett foglalkoznom, minthogy mennyi az esélye az 5 éves túlélésnek. Közben jöttek a munkahelyi e-mailek, fel sem fogtam őket. A szüleimnek nem mertem szólni. A férjem próbált pozitív gondolatokkal vigasztalni, de valójában legalább annyira megijedt, mint én. A macskák alvás közben közrefogtak éjjelente.

Aztán visszatértem az életembe. Beszéltem több bőrgyógyásszal, kicsit megnyugtattak, hogy nagy valószínűséggel még időben elkapták a daganatot. Ismerősök apukájának, anyukájának, barátnőjének történetei is segítettek, akiket hasonlóval diagnosztizáltak, és semmi bajuk azóta. Már nem dühöngök rajta, miért nem mentem el hamarabb szűrésre, hanem örülök, hogy egyáltalán elmentem.

Bejelentkeztem az újabb műtétre, mert ilyenkor vágnak egy nagyobbat, hogy biztos ne maradjon a melanoma környékén rákos sejt. Az első, 2-3 centis seb helyén egy háromszor akkora vágás lett. Ha előrehaladottabb stádiumú melanomát találnak, még mélyebbet vágnak, és a környéki nyirokcsomókat is megvizsgálják. Még előrehaladottabb állapotban pedig hosszabb gyógyszeres kezelés következik.

A melanoma diagnózisával tüdőszűrésre, ultrahangokra és vérvételre is küldenek, mert keresik, nem lépett-e meg valamerre. Innentől 5 éven át rendszeresem végig kell futtatni ezt a kontrollt, az anyajegyek fokozott ellenőrzésével egyetemben.

Mit tehetsz a melanoma ellen?

Azért osztottam meg veletek a történetem, mert szeretném, hogy elmenjetek szűrésre, és a ti életeteket is megmenthesse egy kis odafigyelés. A melanomát nagyon nehéz időben észrevenni, még egy mikroszkópos dokinak is, nem hogy neked, hiszen nem fogsz egy negyed milliméteres befelé növekedést észlelni. Nem, akkor sem, ha a párod is nagyon alaposan átnéz. A melanoma nagyon hamar áttétet képezhet, és ekkor már késő bánat. Ez a 25 és 30 év közötti nők vezető haláloka Magyarországon, az esetszám pedig évről évre riasztóan növekszik.

 • Menj el anyajegyszűrésre, és járj rendszeresen!
 • Mutasd meg a bőrgyógyásznak a „ciki” helyeken levő anyajegyeket is! Nem fog kinevetni, sőt, ez az alapos vizsgálat része.
 • Védekezz az erős UV-sugarak ellen ruhával, árnyékkal, naptejjel!
 • A szolárium sem a barátod.
 • Védd a gyermekedet is! A gyerekkori leégés fokozza egy későbbi melanoma kialakulásának esélyét.
 • Ha volt a családban melanomás eset, sajnos veszélyeztetettebb vagy az átlagnál. Ne felejts el szűrésre menni!
 • Sötétebb bőrtípussal is lehetsz bőrrákos. Meglepően hangzik, de Bob Marley is melanomába halt bele. Ne áltasd magad, hogy téged ez nem érinthet!
 • Ha melanomával diagnosztizáltak, pár napra elveszítheted a lábad alól a talajt. Utána viszont csináld végig az orvosi kezelést, és engedd, hogy a környezeted és a szakemberek segítsenek, legyen ez bevásárlás, ebédfőzés vagy akár szakszerű pszichológiai támogatás!
naptej
A bőrgyógyászok azt javasolják, hogy nyáron 11-től 3-ig egyáltalán ne napozzunk, ezeket az órákat töltsük árnyékban vagy viseljünk ruhát. Persze ettől még sokan fognak napfürdőzni. Legalább kellő faktorú (UVA/B 30 feletti) naptejet használjunk! Jó, ha tudjuk, hogy a bőrünk barnulása tulajdonképpen védekezési mechanizmus.

Hol jelentkezhetsz szűrésre?

search icon