Ez az összefüggés az étrend és a rák kialakulása között
Ez az összefüggés az étrend és a rák kialakulása között

A táplálkozás és a tumorok kialakulásának kockázata közötti kapcsolatot vizsgálták az állatvilágban a Debreceni Egyetem munkatársainak közreműködésével. A hidrákon és zebrahalakon végzett kísérletek kimutatták, hogy az étrend korlátozása megakadályozta vagy lassította a rák kialakulását.

Tökölyi Jácint, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszék egyetemi docense elmondta, hogy a kutatás egy hosszútávú együttműködés része, és ez az egyik állomása – tette közzé a Debreceni Egyetem a hírei között.

A Montpellier-i Egyetem egy kutatócsoportja Frédéric Thomas professzor vezetésével a tumorok kialakulását evolúciós és ökológiai megközelítésből vizsgálja. A Debreceni Egyetem munkatársaival közösen végzett kutatás egy olyan összefüggésre vonatkozik, ami emlősökre nézve ismertnek számított, most viszont általános ténnyé vált az állatvilág egészére nézve. Megállapították, hogy összefüggés van a kalóriafogyasztás, vagyis a bevitt táplálék mennyisége és a rák kialakulásának kockázata között. Az édesvízi hidrákat és zebrahalakat vizsgálva a szakemberek arra jutottak, hogy minél magasabb a fogyasztás, annál magasabb a rák kialakulásának esélye, sőt a rák mellett az öregedéssel járó megbetegedésekre is érvényes ez.

Az összefüggést a meglévő kutatások alapján nem olyan egyszerű kimutatni az embereknél, több évtizedes kísérletekből kevés akad. A főemlősök esetében viszont egyértelműen alá lehet támasztani a táplálkozás és a tumorok kialakulásának kockázata közötti viszonyt. Tökölyi Jácint szerint biztosan kijelenthető, hogy jelentős egészségügyi előnyökkel jár a csökkentett táplálékfogyasztás, hiszen ezt kísérleteik bizonyították. Mivel azonban úgy érzi, egyelőre csak a téma felszínét kapargatják, folytatják a munkát, és bíznak benne, hogy ezzel is segíthetnek megfejteni, miért, hogyan alakulnak ki tumorok.

A kutatás nemzetközi koprodukcióban készült mintegy öt éven át, a Debreceni Egyetem szakemberei francia, kanadai és ausztrál tudósokkal működtek együtt.

A különböző étrendekhez kapcsolódó ételek ökológiai lábnyomával egy korábbi, Planet Budapest 2023-cikkünkben foglalkoztunk, melyből kiderül, hogy a megfelelő étrend nemcsak a tumorok kialakulásának kockázata, hanem a fenntartható élet szempontjából is fontos tényező.

Forrás: Debreceni Egyetem
Kiemelt kép: Canva

search icon