Csak jó minőségű termőföldből juthatunk egészséges táplálékhoz
Csak jó minőségű termőföldből juthatunk egészséges táplálékhoz

Bardócz Zsuzsanna biokémikus, az MTA doktora szerint, ha vegyszerhasználat tovább nő, és semmi nem történik a talajok regenerálása érdekében 10 éven belül kimerülhetnek a termőföldek Magyarországon. A professzor az Agrárszektor magazinnak elmondta, hogy a nagyüzemi gazdálkodás felfuttatása során a talajok elsavasodása és folyamatos romlása természetes kísérőjelenség.

A szakember úgy látja, hogy hazánk a mezőgazdasági termelést illetően „gyarmati sorban van”, hiszen a nagyüzemi gazdálkodás során megtermelt alapanyagok feldolgozására nem belföldön, hanem exportálás után kerül sor. Ezzel szemben más európai országok igyekeznek növelni az ökológiai termelésbe vont területeket annak érdekében, hogy kíméljék és visszaépítsék a talajt. Példaként Svájcot, Ausztriát említi, ahol az ökológiai termelésbe vont területek nagysága már a teljes termőterület 20 százaléka fölött jár, Németországban szintén nő a biotermelés aránya. Magyarországon sajnos már évek óta 1-2 százalék körül mozog.

Bardócz azzal kapcsolatban optimista, hogy ország lehetőségei kiválóak a biogazdálkodásra. Ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a kisszámú, lelkes biogazda közösség próbálkozásai nem mindig érnek célba az itthoni környezetben, ahol a biotáplálék nem alapvető igény és követelmény. Ennek oka pedig többek között az is, hogy az oktatás során kevés szó esik arról, hogy milyen élelmiszerekkel érdemes táplálni szervezetünket annak érdekében, hogy egészségesek maradjunk. Az oktatás hiányosságait pedig a médiakampányok sem tudják pótolni.

A kutató arról is szót ejtett, hogy a táplálékban lévő mérgek is stresszhatást jelentenek a szervezetre, mely összeadódik a többi stresszhatással, így csökkentve az immunrendszer védekezőképességét.

(Agrárszektor)

(fotó: pexels – Tom Fisk)

search icon