Egy marék dió is életet menthet
Egy marék dió is életet menthet

Egy friss kutatás szerint már heti néhány marék dió is mérhetően javíthatja a szív egészségét. Egyszerű és finom, a fogyasztása hosszú távon is érezteti a hatását, amire tudományos bizonyítékok vannak.

Egy új tanulmány szerint a rendszeres diófogyasztás összefüggésbe hozható a szívbetegség miatti halálozás alacsonyabb kockázatával – olvasható a Magyar Mezőgazdaság publikációjában. A kutatók azt találták, hogy azok, akik gyakrabban esznek dióféléket – legyen az mandula, kesudió, dió vagy akár mogyoró –, akár 14%-kal kisebb eséllyel halnak meg szív- és érrendszeri betegségekben. Az iszkémiás szívbetegség esetében – amelyet az erek beszűkülése és a csökkent véráramlás okoz – ez a csökkenés elérte a 19%-ot is.

A kutatást a kaliforniai Loma Linda Egyetem Közegészségügyi Kara végezte az „Adventista Egészségkutatás 2” (Adventist Health Study-2) adatainak felhasználásával. A vizsgálat keretében több mint 80 000 amerikai és kanadai felnőttet követtek nyomon több mint egy évtizeden keresztül. A résztvevők részletes étrendi kérdőíveket töltöttek ki, a kutatók pedig azt elemezték, hogy miként függ össze a diófogyasztás a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásával és a halálozási arányokkal.

A minta különlegessége, hogy etnikailag és az életmód szempontjából is sokszínű volt. Ez lehetővé tette, hogy a kutatók szélesebb körben értékeljék, miként hat a diófélék rendszeres fogyasztása különböző étrendekben. Érdekesség, hogy a legtöbb diófélét fogyasztók általában idősebbek, iskolázottabbak és egészségesebb életmódot folytatók voltak: többet mozogtak, kevesebbet dohányoztak, és kevesebb alkoholt ittak. A szakemberek ezeket a különbségeket statisztikailag figyelembe vették, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a diókedvelők jellemzően más szívbarát szokásokkal is éltek.

A kutatók szerint nem szükséges teljes étrendváltás ahhoz, hogy a diófélék jótékony hatása érvényesüljön. Már kevés dió fogyasztása is alacsonyabb kockázatot eredményez. A diófogyasztás legnagyobb előnyére abban az esetben bukkantak a kutatók, amikor a diófélék kevésbé egészséges ételeket, például vörös vagy feldolgozott húsokat váltottak ki az étrendben.

Bár a javulás százalékos értéke elsőre nem tűnik jelentősnek, a szívbetegségek gyakorisága miatt a változás hosszú távon mérhető hatással lehet a lakosság egészségére. Ha sokan beépítik ezt az apró szokást a mindennapjaikba, egy 14%-os kockázatcsökkenés több ezer ember életét jelentheti.

A kutatás szerint hetente néhányszor egy kis maréknyi (kb. 30 gramm) dió elegendő lehet a kedvező hatáshoz. A legjobb választás a sótlan vagy enyhén sózott dióféle, és érdemes váltogatni a fajtákat, hogy a szervezet minél többféle tápanyaghoz jusson. A diófélék ráadásul sokoldalúan felhasználhatók: szórhatók salátára, zabkására, vagy akár egészséges nassolnivalóként is fogyaszthatók. A diófélék egy kiegyensúlyozott, változatos étrend részeként könnyen beilleszthetők a mindennapokba, és hosszú távon is kézzelfogható előnyöket hozhatnak. Egy maréknyi dió egyszerű, természetes és a szívünk egyik legjobb barátja.

(Magyar Mezőgazdaság / Eatingwell)

Fotó: Canva

search icon