KrĂ©mes, gazdag Ăzvilág, sokoldalĂş felhasználhatĂłság. A kesudiĂł egyre közkedveltebb alapanyag, számos konyha alkalmazza. IndiátĂłl Amerikáig mindenhol szĂvesen fĹ‘znek vele. MiĂ©rt ne ismernĂ©d meg te is, hogyan Ă©pĂtheted be a konyhaművĂ©szetedbe?
Azon túl, hogy számos ételben remekül felhasználhatod, egészséges és például a növényi alapú táplálkozás fontos eleme. Érdemes jobban megismerkedni vele, de azt is látni kell, milyen hátulütői lehetnek termesztésének. Merülj el a kesudió világában, és ismerd meg a leggyorsabb, legizgalmasabb recepteket is!
Honnan jössz, kesudió?
A kesudiĂł fán terem: trĂłpusi Ă©ghajlaton virágzik egy örökzöld cserjĂ©n, majd a meleg, párás Ă©ghajlat termeli meg a finom magot. Szerte a világon termesztik, de a legnagyobb termesztĹ‘k Vietnám, NigĂ©ria, India, BrazĂlia Ă©s IndonĂ©zia.
Habár a legtöbb gyĂĽmölcs magja a hĂşsban nĹ‘, a kesudiĂł a gyĂĽmölcs aljárĂłl lĂłg, lĂ©nyegĂ©ben egy duzzadt szár. KĂ©trĂ©tegű kemĂ©ny hĂ©j borĂtja a vese alakĂş kesudiĂłmagot, amelyet kĂ©zzel takarĂtanak be. A rĂ©tegek között bĂşjik meg a fenolgyanta urushiol, amely ugyanaz az anyag, mint pĂ©ldául a mĂ©rges borostyán vagy a mĂ©rges szömörce kiĂĽtĂ©seket okozĂł anyaga. Ezt hámozás során távolĂtják el Ă©s ipari termĂ©kekben alkalmazzák.
A lehetséges mérgező hatás miatt a kesudiót sosem árulják héjastól, csak megpucolva találkozhatsz vele.
A friss kesudiĂł Ăze az almáéhoz hasonlĂthatĂł, de mivel nagyon romlandĂł, csak a termesztĂ©s helyĂ©n Ă©lvezhetjĂĽk az ĂzĂ©t. Konzervet vagy lekvárt állĂtanak elĹ‘ belĹ‘le, de feldolgozására mindössze 24 Ăłra áll rendelkezĂ©sre, mivel ezután erjedni kezd.
AlmaĂzű gyĂĽmölcs Ă©s vastag szár
Habár vitathatatlanul sok elĹ‘nye van, szĂłt kell ejteni a kesudiĂłt Ă©rĹ‘ vádakrĂłl is. Az etikus forrásbĂłl származĂł finomság általában drágább, mint más diĂłfĂ©lĂ©k, mivel a kĂ©zi szedĂ©s Ă©s a hĂ©j eltávolĂtása idĹ‘igĂ©nyes.
Habár a diĂłfĂ©lĂ©k meglehetĹ‘sen vĂzigĂ©nyesek, a kesudiĂłnak kisebb a lábnyoma, mint más nĂ©pszerű diĂłfĂ©lĂ©knek, pĂ©ldául a diĂłnak, a mogyorĂłnak, a mandulának Ă©s a pisztáciának. Emellett a kesut jellemzĹ‘en termĂ©szetes környezetĂ©ben termesztik Ă©s szĂĽretelik. A kesudiĂł termesztĂ©se Vietnamban, Thaiföldön Ă©s Indiában jellemzĹ‘en kis ĂĽltetvĂ©nyeken törtĂ©nik, ahol minimális műtrágyát vagy növĂ©nyvĂ©dĹ‘ szert használnak.
Annál kellemetlenebb emlĂteni a munkaĂĽgyi problĂ©mákat: a veszĂ©lyes betakarĂtási körĂĽlmĂ©nyek sora, az Ă©hbĂ©rĂ©rt dolgoztatás sok országban jellemzĹ‘. A fent emlĂtett anakardsav marĂł hatásĂş, megĂ©getheti a bĹ‘rt, ha a dolgozĂłknak nincs megfelelĹ‘ vĂ©dĹ‘felszerelĂ©sĂĽk. Mivel a gazdálkodĂłk Ă©s a feldolgozĂłk rendkĂvĂĽl kevĂ©s pĂ©nzt kapnak kesudiĂłjukĂ©rt a világpiacon, a munkavállalĂłknak általában nem biztosĂtják a megfelelĹ‘ felszerelĂ©st, akik Ăgy igen komoly bĹ‘rproblĂ©mákat szerezhetnek munka közben. Érdemes tehát a tanĂşsĂtvánnyal ellátott termĂ©s mellett voksolni, amely etikusan működĹ‘ ĂĽltetvĂ©nyrĹ‘l származik.
Miért fogyassz kesudiót?
A kesudiĂł gazdag egĂ©szsĂ©ges zsĂrokban, beleĂ©rtve az egyszeresen Ă©s a többszörösen telĂtetlen zsĂrokat is. Emellett remek fehĂ©rjeforrás: ez az egyik oka annak, hogy sok vegán Ă©s vegetáriánus körĂ©ben igen nĂ©pszerű.
Nézzük, mi mindent találhatunk még a kesudióban:
- magnéziumot,
- cinkot,
- foszfort,
- mangánt,
- B6-vitamint,
- K-vitamint.
Az adagolására figyelni kell: habár 100 gramm kesudiĂł 18 gramm fehĂ©rjĂ©t tartalmaz, emellett 43 gramm zsĂrt Ă©s 26 gramm szĂ©nhidrátot is. ĂŤgy igen kalĂłriadĂşs, Ă©rdemes az Ă©trendbe beĂ©pĂtve, valami mellĂ© fogyasztani.
SokoldalĂş Ă©lvezet
A boltokban kaphatĂł kesudiĂłrĂłl nĂ©mi hĹ‘ hatására eltávolĂtják a hĂ©ját Ă©s a marĂł anyagot. A „pörkölt”-kĂ©nt árusĂtott kesudiĂłt kĂ©tszer kezelik: egyszer fĹ‘zik a hĂ©j eltávolĂtása vĂ©gett, majd pörkölik, hogy elmĂ©lyĂtsĂ©k a szĂnt, Ă©s fokozzák az Ăzt. NĂ©ha sĂłval is ĂzesĂtik. A kesudiĂł száraz pörkölĂ©se azt jelenti, hogy a diĂłt olaj hozzáadása nĂ©lkĂĽl fĹ‘zik meg.
Mivel egyszeresen telĂtetlen zsĂrsavakban gazdag, igazi szuperĂ©lelmiszerkĂ©nt tartják számon, amely támogatja a szĂv egĂ©szsĂ©gĂ©t. KĂ©tsĂ©gtelen, hogy emellett igen sokoldalĂşan használhatĂł: krĂ©mes állagának köszönhetĹ‘en a kesudiĂł a tejtermĂ©kek alternatĂváinak nĂ©pszerű összetevĹ‘je. UtĂłbbiak közĂ© tartozik a kesudiĂłtej, a diĂłalapĂş sajt, a diĂłalapĂş tejszĂnes szĂłszok sora, valamint a tejföl is.
Emellett csodásan használhatĂł szĂłszokhoz, rántáshoz, curry-khez. De majonĂ©z, pesto, vaj Ă©s tejszĂn is kĂ©szĂĽlhet belĹ‘le. ArrĂłl nem is beszĂ©lve, milyen gazdaggá tehet egy-egy fĹ‘fogást az aprĂłra vágott kesudiĂł. VĂ©gĂĽl nĂ©zzĂĽnk nĂ©hány gyors, akár vegán Ă©trendbe is beilleszthetĹ‘ kesudiĂłs receptet!
KesudiĂłtej-recept
Sok receptben szerepel növĂ©nyi tej a hozzávalĂłk között, akár kesutej is. A tej elkĂ©szĂtĂ©se egyszerű!
Hozzávalók:
- 75 gramm nyers kesudiĂł,
- 470 ml vĂz, plusz mĂ©g vĂz az áztatáshoz,
- 1 csipetnyi agavészirup vagy méz.
ĂŤgy kĂ©szĂtsd el!
A nyers kesudiĂłt áztasd be egy Ăłrára, mĂ©g jobb, ha több idĹ‘d van erre. Csepegtesd le Ă©s öblĂtsd át. A vĂzzel Ă©s a mĂ©zzel turmixold simára: teltebb tejet kapsz kevesebb vĂzzel, hĂgabbat többel! Fontos, hogy ĂĽvegben tárold, Ă©s egy hĂ©ten belĂĽl fogyaszd el.
A kesudiĂłs pesto receptje
Gyors, a legtöbb ételt feldobja. Így készül a kesudiós pesto:
Hozzávalók:
- 25 gramm friss bazsalikomlevél,
- 2 evőkanál zúzott fokhagyma,
- 110 gramm nyers kesudiĂł,
- 2 evőkanál sörélesztőpehely,
- 2 evőkanál friss citromlé,
- 1 teáskanál tengeri só,
- 100 gramm olĂvaolaj.
ĂŤgy kĂ©szĂtsd el!
Tedd egy turmixgĂ©pbe a hozzávalĂłkat az olaj kivĂ©telĂ©vel! IndĂtsd el a gĂ©pet, majd folyamatosan add hozzá az olajat! Mehet hozzá a sĂł Ă©s a bors, Ă©s kĂ©sz is! LĂ©gmentesen tárolva 2–3 napig hűtĹ‘ben tarthatĂł.
KesudiĂłszĂłsz-recept
A kesudiĂłbĂłl isteni mártás kĂ©szĂĽlhet. Van, aki rĂ©pával vagy gyömbĂ©rrel dĂşsĂtja, itt most egy alapreceptet találsz.
Hozzávalók:
- 470 ml vĂz,
- 75 gramm sĂłtlan, nyers kesudiĂł,
- 2 evĹ‘kanál kukoricakemĂ©nyĂtĹ‘,
- 1/2 fej vöröshagyma,
- 1/2 teáskanál só.
ĂŤgy kĂ©szĂtsd el!
SzintĂ©n egy turmixgĂ©pben kĂ©szĂtsd el simára! Ezután tedd egy lábosba, Ă©s fĹ‘zd addig, mĂg sűrű nem lesz! HĂşsokra, tĂ©sztákra, zöldsĂ©gekre is kiválĂł mártás.
Kiemelt kép: canva
A termĂ©szet adta növĂ©nyi alapĂş Ă©lelmiszereket a Planet Budapest 2023 FenntarthatĂłsági ExpĂłn is bemutatták, Ă©s számos alternatĂvát ismertettek az egĂ©szsĂ©gesebb Ă©telek elkĂ©szĂtĂ©sĂ©hez Ă©s fogyasztásához.