Átalakul néhány népszerű termény termőterülete
Átalakul néhány népszerű termény termőterülete

Egy új tanulmány szerint a klímaváltozás miatt a kávé, a kesudió és az avokádó termesztése is drámaian meg fog változni a jövőben. A jelenlegi termőterületek jelentős része alkalmatlanná válik a termesztésre, de közben néhány térség új szereplőként léphet a színre.

Ahogy arról többször írtunk már, a kávé esetében várható a legjelentősebb visszaesés. Az olyan meghatározó kávétermelő országokban mint Brazília, Indonézia, Vietnám és Kolumbia, a termesztésre alkalmas területek mintegy 50%-kal fognak csökkenni 2050 tájára.

A növény leginkább a magas hőmérsékletre érzékeny. A kutatók szerint elképzelhető, hogy a mai termőterületek északi és déli határterületein egyes régiók alkalmassá válnak a termelésre, de még ha így is lenne, kétséges, hogy rövid időn belül megfelelő megfelelő minőséget produkáló kávétermelő vidékekké válnának. Épp ezért a jelenlegi termőhelyeken lenne érdemes a gazdálkodóknak rugalmas, alkalmazkodó rendszereket kialakítani.

A kávéval szemben a kesudió és az avokádó termőterülete akár még nőhet is. Előbbi esetében 17%-kal több lesz az olyan terület, amely alkalmas a növény termesztésére. A probléma csak az, hogy ezzel párhuzamosan a korábbi termőhelyek egy részén megszűnhet a termelés a éghajlatváltozás miatt. Az érintett területek viszont nagy mértékben függnek a kesudió-termesztéstől, így anélkül nagyon nehéz helyzetbe kerülhetnek.

Ugyanez a hatás az avokádó esetében is megfigyelhető lesz, ha nem fékezzük meg a felmelegedést. A ma is a világ legnagyobb termelőjének számító Mexikóban az alkalmas területek akár 80%-kal is nőhetnek, míg például a Peruban az avokádótermő területek fele eltűnhet. (BBC)

search icon