Egyre északabbra törnek az alaszkai hódok
Egyre északabbra törnek az alaszkai hódok

Az Észak-Amerikában élő hódok az egyre enyhébbé váló klímát kihasználva folyamatosan északabbra nyomulnak, kitolva ezzel elterjedési területüket. Ezzel némileg átalakítják a helyi ökoszisztémát, sőt a klímaváltozás hatásait is erősíthetik.

Ken Tape, a fairbanksi Alaszkai Egyetem ökológusa szerint egyes alaszkai területeken 50 éve még nyoma sem volt a hódoknak, mostanra viszont erősen elszaporodtak. Az Arctic Beaver Observarion Network (Sarkvidéki Hódmegfigyelő Hálózat) 1949-ig visszanyúló, légifelvételeket és műholdképeket is tartalmazó adatbázisa szerint 12 ezer tavat hoztak létre a hódok az elmúlt közel 75 évben.

A tavak száma az elmúlt 20 évben megduplázódott. A mostani helyzet kialakulásában persze annak is szerepe volt, hogy a prémvadászat letűnésével, szinte teljesen eltűntek a hódokra veszélyt jelentő csapdák.

A gátak építésében világbajnok emlős előrenyomulása képet ad felmelegedés okozta változások mértékéről. A tudós szerint az Északi-sarkvidék más részein, például Oroszországban és Kanadában is megfigyelhetők ilyen változások. Alaszka északi és nyugati részén jelenleg nagyjából 50-100 ezer hód él.

A rágcsálók elterjedése jelentős környezeti változásokat hozhat, bár az még a kutatók előtt sem teljesen világos, hogy milyen problémákat okozhat az állat elszaporodása.

Tape szerint az sincs kizárva, hogy a hódok tömeges megjelenése tovább gyorsítja a klímaváltozás hatásait. A rágcsálók által létrehozott tavak ugyanis hőcsapdaként működnek, ezzel tovább melegítve az így is olvadó permafrosztot. (Guardian)

search icon