400 éve nem épült hasonló Somersetben
400 éve nem épült hasonló Somersetben

2020 elején telepítettek vissza hódokat az angliai természetvédelmi területre, ahol a vadkamerák tanúsága szerint októberben megkezdett építkezés már mostanra komoly eredményekre vezetett.

Az angliai Somerset megyében eddig sikeresnek mondható a hódok visszatelepítése, amely ráadásul az ökoszisztéma egésze számára pozitív, hiszen munkájukkal élőhelyet biztosítanak más állatok számára is, növelve ezzel a biodiverzitást.

Hihetetlen, hogy a gát alig pár hét alatt megteremtett egy új vizes élőhelyet!

-mondta Ben Eardley, a National Trust projektmenedzsere.

A szélsőséges időjárási körülményekhez is jobban tud alkalmazkodni az élőhely. A gátak az árvizek erejét gyengítik az ár levonulásának lassításával, így például az extrém mennyiségű csapadékkal járó, egyre gyakoribb viharok idején keletkező villámárvizek pusztító erejét is csökkentik.

a januári visszatelepítés

A hódgátak az erdők tüzekkel szembeni ellenállóképességét is fokozzák, hiszen a visszaduzzasztott vízfolyások a tüzek terjedését gátolhatják. Aszályok idején pedig a visszatartott víz miatt sokkal lassabban válnak szárazzá a hódok által lakott területek.

A hódok a 16. században haltak ki a szigetországban, amelyért elsősorban a kíméletlen vadászat volt a felelős. Az állatokat nem csak húsuk, hanem vízálló prémjük és kasztóreum nevű mirigyváladékuk miatt is vadászták. Utóbbit a parfüm és élelmiszeripar a mai napig használja.

A hódokat néhány éve hazánkban is sikeresen visszatelepítették, de munkájukról megoszlanak a vélemények.

Forrás: ecowatch.com Fotó: wikipedia.com

search icon