Egyre fontosabb a kullancsok elleni védekezés
Egyre fontosabb a kullancsok elleni védekezés

Az eddig is tudtuk, hogy a kullancsok csípése két veszélyes betegséget is terjeszthet, de mostanra már az is világos, hogy a Lyme-kór és az agyvelőgyulladás mellett számos egyéb betegséggel is megfertőzhetnek bennünket a rovarok.

Ezek közül a mérsékelt égövben eddig legfeljebb a Lyme-kór és az agyvelőgyulladás miatt aggódtunk: az utóbbi megelőzésére létezik védőoltás, igaz, meglehetősen borsos áron, míg az előbbit időben felismerve tudjuk gyógyítani.

Tény ugyanakkor, hogy a zoonotikus (állati eredetű) fertőzések egyre gyakoribbak, a kutatók szerint azért fordulnak elő egyre többször, mert az ember egyre több fajt foszt meg nyugodt, természetes életterétől.

A klímaváltozás csak tovább rontja a helyzetet: rengeteg állat kényszerül vándorlásra azért, mert korábbi természetes élőhelyén már élhetetlenek a körülmények az egyre forróbb klíma miatt.

Talán ennek következménye az is, hogy az elmúlt hónapokban kétfajta vírus is váratlan területen jelent meg. Az Egyesült Királyságban a krími–kongói vérzéses láz nevű betegséget diagnosztizálták egy nőnél, az Amerikai Egyesült Államokban pedig a Heartland-vírust. Mindkét kórt kullancsok terjesztik.

Mit lehet tenni annak érdekében, hogy ne csípjen meg minket sem szúnyog, sem kullancs, sem más rovar? A következőket érdemes betartani:

Használj valamilyen rovarokat távol tartó szert! Ne csak a csupasz bőrfelületeket fújd be, hanem a ruházatodat is. Viselj karjaidat és lábadat takaró ruházatot! Ha babakocsival vágsz neki a természetjárásnak, tegyél rá rovarhálót. Ha este a teraszon üldögélsz, használhatsz távol tartó hatású mécsest vagy szúnyogriasztó termékeket is. Érdemes megfontolni éjszakára, ha már nyitott ablaknál alszol, a szúnyogháló használatát.

(Forrás: divany.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon