Hogyan nézne ki a mezőgazdaság, ha a világ vegetáriánus lenne? Mit állítanának elő és milyen áron? Néhány tudós és szakértő már elgondolkodott ezen, és érdekes következtetésekre jutottak.
Elsőként Marco Springmann, az Oxfordi Egyetem munkatársa 2016-ban nagyszabású tanulmányt készített az étrend átfogó megváltoztatásának hatásairól az éghajlatra, az egészségre és a környezetre.
Szerinte ha minden haszonállat eltűnne, akkor körülbelül 33 millió négyzetkilométerrel ( 3,3 milliárd hektár) több földterület állna rendelkezésre a művelésre. Ez nagyobb terület, mint az egész afrikai kontinens.
Martin Hofstetter, a Greenpeace mezőgazdasági szakértője más aspektusból vizsgálta a kérdést: „A világ gabonatermésének 30 százalékát jelenleg sertésekkel és baromfikkal etetik meg. Ha ez a 30 százalék felszabadul, az ár csökken – bár nem korlátlanul, mert ha a gabona túl olcsóvá válik az energiaárakhoz képest, akkor fűtésre is felhasználható.”
A valós fejlődés azonban teljesen más irányba mutat: a tovább növekvő népesség és a növekvő jólét a húsfogyasztás növekedését idézi elő.
Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) előrejelzései szerint 70%-kal több (növényi és állati) élelmiszert kell majd termelni világszerte, mint ma, hogy a 2050-re várható 9 milliárd ember élelmiszerigényét ki lehessen elégíteni.
(Forrás: magyarmezogazdasag.hu Kép: pexels.com)