Az elmaradt beruházásokon segítenek az új energiahatékonysági intézkedések?
Az elmaradt beruházásokon segítenek az új energiahatékonysági intézkedések?

Az elmúlt másfél évben tapasztalt jelentős gazdasági visszaesés hatással volt a vállalatok beruházási hajlandóságára is. A koronavírus következtében az új beruházások száma jelentősen visszaesett.

A beruházások zöme elmaradt, jellemzően csak a szükségszerű időszakos karbantartásokat végezték el a fogyasztók. A nagyobb beruházásokat érthető módon átstrukturálták vagy későbbi időpontra halasztották a vállalatok.

Részben erre válaszul, részben pedig a hazai és EU-s klímastratégia részeként megjelent egy új gazdaságélénkítő és -ösztönző energiahatékonysági kötelezettségi rendszer (EKR), melyet már az év elejétől nagy érdeklődéssel figyelnek a piaci szereplők.

Az EKR bevezetésének az a célja, hogy széles körben alkalmazott tényleges energiamegtakarítási intézkedésekkel teljesíthetőek legyenek az energiahatékonysági irányelv 7. cikkében a 2021 és 2030 közötti kötelezettségi időszakra meghatározott kumulált célkitűzések. Ezt elsősorban az energiafogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás jelentős mértékű csökkentésével, az energiahatékonyságot ösztönző beruházások megvalósításával kívánják elérni.

Ennek érdekében vezették be Magyarországon 2021 januárjában az EKR-t, amely – egészen 2030-ig – törvényi kötelezettség révén sarkalja az energiaszolgáltatókat az energiamegtakarításra. Ezen időszak alatt az energiakereskedőknek mindig a két évvel korábban értékesített energiamennyiség arányában kell energiamegtakarítást elérniük a végső fogyasztóknál.

A beruházások segítségével kimutatható energiamegtakarítást kell elérni

A beruházások esetében az alapvető feltétel az energiamegtakarítás, melyet elsősorban energiahatékonysági projektek megvalósításával lehet elérni.

Ezeket a beruházásokat hitelesíttetni kell. A hitelesítést elsősorban azok a szakemberek végzik, akik a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal auditori névjegyzékében szerepelnek. A fogyasztó a megszerzett „white certificate” tanúsítványt – mint vagyon értékű jogot – tetszőlegesen értékesítheti.

A tanúsítványok értékesítése érdekes kérdés lehet. Véleményem szerint az energiabeszerzés során megismert technikák és stratégiák itt is jól alkalmazhatóak majd. Azt gondolom, hogy az összes kötelezett részvételével lebonyolított elektronikus aukcióval igen jó eredményt lehet elérni. Így jelentős mértékben, akár 30–50%-kal is csökkenthető a beruházás költsége, és lerövidíthető a megtérülési idő, természetesen a kimutatott energiamegtakarítás mértékének függvényében. 

Továbbra is marad a TAO-kedvezmény

Az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházásokra továbbra is TAO-kedvezményt lehet igénybe venni. Bizonyos beruházások esetében – amelyekre TAO-kedvezmény és white certifacate is kiállítható – a kedvezmények külön-külön is érvényesek. Azonban fontosnak tartom kiemelni, hogy érdemes részletesen – megfelelő szakemberek bevonásával – megvizsgálni a tervezett energiahatékonysági projekteket és az ezekre igénybe vehető támogatásokat, kedvezményeket.  

Például korántsem biztos, hogy a megvalósítani kívánt projekt az EKR-ben elszámolható, azonban lehetséges, hogy TAO-kedvezmény továbbra is igényelhető rá.

A gazdasági, a társadalmi és a környezeti hatások várhatóan hosszútávon lesznek érzékelhetőek

Az intézkedés szerintem három meghatározó tényezőre lesz hatással. Alapvetően az EKR-ben nevesített szankciók és a várható bizonytalanság miatt az energiakereskedők feltételezhetően beárazzák az EKR-kötelezettségük egy részét, és kockázati felárat érvényesítenek energiaáraikban, ami általános áremelkedést okozhat.

Ennek megfelelően az egyik hatás várhatóan az lesz, hogy az a fogyasztó, amelyik nem tervez energiahatékonysági beruházást, nagy valószínűséggel valamivel drágábban fog energiát vásárolni a szolgáltatótól.

A másik – az elsőnél kedvezőbb – hatás remélhetőleg az energiahatékonysági beruházások számának gyarapodása lesz. Ez közvetetten a teljes energiafogyasztás, a szén-dioxid-kibocsátás, valamint az energiaköltségek csökkenéséhez is vezet majd.

Végül a harmadik hatás az, hogy a beruházások következtében néhány éven belül számos vállalat működése lesz energiahatékonysági szempontból fenntartható és környezettudatos. Ennek köszönhetően társadalmi megítélésük jelentősen javulni fog.

Képek: Canva.com

search icon