A tavalyi megtorpanás után idén újra nőhet az energiaszektorba irányuló globális befektetések mértéke
A tavalyi megtorpanás után idén újra nőhet az energiaszektorba irányuló globális befektetések mértéke

2020-ban némileg visszaestek az energiaszektorba irányuló befektetések, melyet elsőrendűen a koronavírus-járvány okozott. Idénre a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) újra növekedést várt.

A Magyar Energetikai Társaság (MET) számol be honlapján az IEA friss prognózisáról, mely a World Energy Investment 2021 című jelentésükben olvasható. Ebben azt írják, hogy a 2020-as visszaesés után idén 10%-al bővülhet az energetikai beruházások mértéke, miközben a globális energiaigény 4,6%-kal nőhet.

A növekedést a koronavírus-járvány utáni kilábalás mellett a karbonsemleges technológiák térnyerése indukálja.

Mint a MET cikkében írják, a villamosenergia-termelő technológiák közül továbbra is meghatározók maradnak a megújuló energiaforrások 70%-os részesedéssel, de a hagyományos és nukleáris erőművekbe is valamivel több befektetés áramolhat a tavalyinál. Ezek mellett jelentősen, közel 30 milliárd dollárral nőhet a villamosenergia-hálózatokba történő befektetések összege is. Ezekkel szemben, bár jelentős növekedés várható, de az olaj- és gázipari feltárások esetében a befektetések nem érik majd el a járvány előtti szintet.

Az IEA jelentése szerint aggasztó, hogy míg a tavalyi visszaesés dacára a fejlett országokban jelentős növekedést produkálhatnak, addig a fejlődő országok képtelenek megfelelő helyreállítási stratégiák végrehajtására. Ez pedig főleg a karbonsemleges technológiák, elsősorban a megújulók szempontjából jelent fájó elmaradást, mert így összességében a karbonsemleges beruházási szint nem éri el még a 2 °C-os növekedéssel kalkuláló szcenáriót sem.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon