



A boltokban és a piacokon kapható zöldségek és gyümölcsök gyakran nem elég érettek. Ezt vagy látjuk is rajtuk, vagy csak otthon derül fény a dologra, miután megkóstoltuk őket. Mindenesetre bizonyos gyümölcsök otthoni utóérlelésére létezik megoldás.
Azt a legtöbben tudják, hogy az Európába szánt banánt zölden szedik le. A boltok polcain és a piacon ennek ellenére sárgán találkozunk a trópusi gyümölccsel. Ez azért lehetséges, mert a banán, számos más gyümölcshöz hasonlóan képes az utóérésre. Ez a különleges tulajdonsága – amit ipari-kereskedelmi körülmények között napra pontosan lehet szabályozni – lehetővé teszi, hogy mindig megfelelően érett banán fogadjon minket az üzletben.
A banán esetében az utóérés az ízt is befolyásolja. Édesebbé válik, sőt a túlérett, megbarnult banán már-már túl édes is, akár cukor helyettesítésére is használhatjuk. Néhány gyümölcs esetében azonban az utóérés az ízt már nem befolyásolja, viszont puhábbak lesznek, vagy épp a színük lesz szebb. Ilyen például a kék áfonya, a füge vagy a dinnyefélék jelentős része.
A kifli alakú sárga gyümölcshöz hasonlóan viselkedik viszont az alma, a körte, az itthon is egyre népszerűbbé váló mangó, a datolyaszilva (hurma, kaki) vagy épp a kivi. Sőt, néhány zöldség is képes a trükkre, például a paradicsom és a kápia paprika. Ezt a folyamatot – a banánkereskedőkhöz hasonlóan – mi is befolyásolhatjuk, akár gyorsíthatjuk is, ehhez viszont egy kis furfangra lesz szükségünk.
Az utóérleléshez az etilén nevű gázt használjuk, amely jelentősen gyorsítja a folyamatot. Ilyet valószínűleg nem találunk a gazdaboltban, de nem is kell, mert az érés közben a gyümölcsök egyébként is termelik. Ezt fogjuk kihasználni mi is!
Figyeljünk oda arra, hogy akkor is működik, ha nem akarjuk!
A gyümölcsök tárolásakor vegyük figyelembe az etiléngáz jelenlétét, illetve azt, hogy bizonyos gyümölcsök már rövid távon sem bírják, ha mások hozzájuk érnek! Ezért a gyümölcsök tárolásakor (történjen ez a konyhapulton vagy épp a kamrapolcon), figyeljünk oda arra, hogy ne tegyük őket szorosan egymás mellé, illetve ne kerüljenek hosszabb időre azonos zacskóba például a banánnal!
Etiléngázt a legnagyobb mennyiségben az alma és a banán termel. Épp ezért az érlelni kívánt gyümölcsök mellé érdemes tenni valamelyikből. Persze önmagában ettől még komoly dolgokat nem várhatunk. Ha viszont betesszük őket egy zacskóba – és itt fontos, hogy ez papírzacskó legyen, amely valamennyire képes lélegezni, és nem fülled be –, akkor hipp-hopp, néhány napon belül érett és zamatos gyümölcsöket kapunk! Persze van még néhány apróság, amire nem árt odafigyelni.
Van néhány olyan gyümölcs is, melyekkel kár próbálkozni, mert ezek nem érlelhetők tovább otthon. Ilyenek a citrusfélék, a bogyós gyümölcsök, a szőlő, az ananász vagy épp a görögdinnye.
Fotó: Canva
Az étrendünkön keresztül tudunk hatni a fenntarthatóságra. Sőt, átlagemberként leginkább ez az a terület, ahol jelentős változásokat valósíthatunk meg. A 2023 őszén rendezett Planet Budapest Fenntarthatósági Expón számos szakmai előadás és kiállító foglalkozott a kérdéssel. De erről szólt a Your Planet nevet viselő interaktív kiállítás több tematikus helyszíne is, melyről mi is írtunk korábban.