Ezért ne lelkesedjünk a 2°C-os célért
Ezért ne lelkesedjünk a 2°C-os célért

A legtöbb szakértő úgy véli, hogy az 1,5°C-os párizsi cél valójában már nem elérhető, de a 2°C-on talán belül tud maradni az emberiség. Azonban jó tudni, hogy bár ezzel a klímaváltozás igazán ijesztő hatásait talán el tudjuk kerülni, így is milliárdok életét nehezíthetik majd meg a következmények.

A Guardian cikke szerint akár 1 milliárd ember is érinthet majd az extrém hőség okozta stressz, ha elérjük a 2°C-os melegedést. Ez a 15-szöröse a jelenleg érintetteknek. Ha viszont nem valósítjuk meg a klímaügyi vállalásokat, úgy az évszázad végére akár 4°C-kal is melegedhet a bolygó hőmérséklete, és az emberiség nagyjából a fele lesz kitéve a fenti hatásoknak.

Ahhoz, hogy ezt elkerüljük és a 1,5°C-os határon belül maradjunk, lényegében globális szinten kellene megduplázni a 2030-ra tett vállalásainkat.

A brit meteorológiai hivatal, a Met Office ezek mellett többek közt az úgynevezett wet bulb-ra, azaz a magas páratartalom melletti hőség veszélyeire hívta fel a figyelmet a COP26 alkalmából közzétett jelentésében.

Ahogy már mi is írtunk róla, magas páratartalom mellett, 35°C felett a test már nem képes izzadással hűteni a testet, ezért az ilyen klíma halálos veszélyt jelent. Ilyen körülmények elsősorban a trópusi országokban alakulhatnak ki, melyek közül az előrejelzések szerint a leginkább Brazíliát, Etiópiát és Indiát sújthatja majd a hőstressz.

Ezzel együtt a változások a világ minden részét érintik majd, sőt érintik már ma is. Ahogy írják, minél magasabb lesz a felmelegedés, annál jelentősebb következményei lesznek az éghajlatváltozásnak. Épp ezért létfontosságú, hogy mindent megtegyünk azért, hogy a felmelegedést, a lehető legalacsonyabb szinten tartsuk.

search icon