Ezért nem szabadna fúrnia a Molnak az Őrségben
Ezért nem szabadna fúrnia a Molnak az Őrségben

Ahogy arról már beszámoltunk, komoly felháborodást váltott ki a Mol terve, miszerint szénhidrogénkút fúrásába kezdene az Őrség szívében. A Greenpeace összegyűjtött egy csokorral azokból az érvekből, melyek a beruházás ellen szólnak.

Az Őrségi Nemzeti Park területe védett természeti érték, ráadásul a tervezett fúrás alig néhány száz méterre van onnan, ahol a nyugalom miatt itt élő emberek élnek. A Greenpeace szerint az „Őrség fővárosa” Őriszentpéter lakossága elvesztené azt a csendet és nyugalmat, ami eddig az övék volt, ráadásul mivel a településen rengetegen élnek az ökoturizmusból, a bevételi forrásuk is megkérdőjeleződne. Természetesen a beruházás nem csak őket érintené, hanem mindenkit, aki a helyi emberek vendégszeretét élvezve fedezné fel a gyönyörű, érintetlen őrségi tájat.

Azt a tájat, mely komoly természeti értéket képvisel. A terület nagyon fontos madárvédelmi terület, amelyre rendkívül káros hatást gyakorolna a környék bolygatása. A beruházás olyan zaj-, fény- és porszennyezéssel járna, mely egy természetvédelmi területen elfogadhatatlan.

A Greenpeace harmadik érve a fosszilis tüzelőanyagok ellen szól. Szerintük a klímaválság közepén nem tartható újabb olaj- és földgázkutak fúrása, sokkal inkább ezen nyersanyagok kivezetésén és a megújuló energiaforrások kihasználásának bővítésén kellene dolgozni.

Ehhez kapcsolódik a következő érv is, mégpedig az, hogy a fosszilisek ideje lejárt. Nem olyan régen maga Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója is pontosan ugyanezt mondta, ezért is meglepő, hogy az olajcég által meghirdetett 2030-as célok ellenére egy ennyire káros és ellentmondásos beruházással foglalkoznak.

A természetvédelmi szervezet azt várja a Moltól, hogy álljon el a szénhidrogén-kitermelési szándékától az Őrségi Nemzeti Park területén.

FRISSÍTÉS: Győztek a civilek: A MOL nem fog fúrni az Őrségben!

search icon