Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága nem támogatja a Mol kútfúrását
Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága nem támogatja a Mol kútfúrását

Február elején írtunk arról, hogy az Őrség szívében, Natura 2000-es területen szeretne szénhidrogénkutat létesíteni a Mol. Az olajcég kezdeményezése komoly felháborodást keltett a természetvédelmi körökben és a lakosságban.

Most a Magyar Természetvédők Szövetsége közérdekű adatigényléssel megkapta a Vas Megyei Kormányhivataltól az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának állásfoglalását a nemzeti park területén tervezett kutatófúrásról.

A kutatófúrás még engedélyezés alatt áll, a Vas Megyei Kormányhivatalnál vannak a cég előzetes vizsgálati anyagai, de mivel a nemzeti park területét érintené a beruházás, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságát is be kellett vonni az eljárásba. Az általuk készített szakvélemény eddig nem volt nyilvános.

Az MTVSZ által kikért dokumentum világossá teszi, hogy a a kérelmezett tevékenység természetvédelmi célt és érdeket sért, ellentétes egyes természetvédelmi jogszabályokkal, ezért a nemzeti park a beruházást nem támogatja.

A beruházás nem csak a környéken élők egészséges környezethez fűződő elvárásait sértené többek közt a megemelkedő járműforgalom okozta zajterheléssel, de például a területen megtalálható a fokozottan védett haris (Crex crex) fészkelését is zavarnák a munkálatok.

A Mol korábbi nyilatkozata szerint a munkálatokat addig nem kezdik el, amíg lakossági fórum keretében nem egyeztettek a helyiekkel, és nem tisztáztak minden felmerülő kérdést.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának állásfoglalását ezen a linken lehet megtekinteni.

FRISSÍTÉS: Győztek a civilek: A MOL nem fog fúrni az Őrségben!

search icon