Fantasztikus megszállottság: 20 éves küldetés a Tanganyika-tó vizein

Fantasztikus megszállottság: 20 éves küldetés a Tanganyika-tó vizein
Fantasztikus megszállottság: 20 éves küldetés a Tanganyika-tó vizein

A Tanganyika-tó a világ leghosszabb édesvízi tava. Több mint 400 mérföld hosszan húzódik Afrika középső részén, és otthont ad a bolygó legkülönlegesebb vízi élőlényeinek.

Ez a figyelemre méltó menedékhely lakóival együtt veszélyben van. A gazdálkodásból származó növényvédő szerek, a szennyvíz és a díszhalak kereskedelmét szolgáló gyűjtők túlhalászása tönkreteszi a tó életét. A Tanganyika-tóban élő, akvarisztikában is népszerű bölcsőszájúhal-félék (cichlid) több mint 240 faja került a kihalás szélére.

Angel Fitor spanyol fotós  – aki most nyert el egy fontos díjat a Wildlife Photographer of the Year kiállításon  – az elmúlt 20 évben rengeteg képet örökített meg, amelyeken részletesen bemutatja a tó halainak figyelemre méltó életét és az őket fenyegető veszélyeket.

Fitor egyik nyertes képén azt a viselkedést láthatjuk, hogy ezek a halak szinte olyan gondoskodással törődnek a kicsinyeikkel, mint ahogy mi, emberek gondoskodunk a gyermekeinkről. Egy nőstény sárga homoki bölcsőszájú hal látható rajta, amint ivadékait a szája védelméből engedi ki. A fiatal halak pihenés és védelem céljából a szájában maradnak, időnként elhagyják azt táplálkozni, de a veszélyre utaló jelre visszasuhannak.

Fitor elmondta, hogy a bölcsőszájú halak iránti érdeklődése az 1970-es években kezdődött, amikor gyerekként egy állatkereskedésben meglátott egy élénksárga halat, és beleszeretett. A Tanganyika-tó halaira azonban ez nagy veszélyt jelent: számos vadon élő fajt gyűjtenek a világ növekvő díszhal-keresletének kielégítésére.

A kereskedelem lényegében ellenőrizetlen. Bárki fizethet 100 dollárt egy gyűjtői engedélyért, aztán azt visz el, amit akar, emiatt a bölcsőszájú halak egyes helyi fajtái máris eltűntek. Merültem már olyan helyeken, ahol több százezer halat lehetett látni egy zátony körül, aztán mire visszatértem, már egy sem maradt. Mindet elvitték a gyűjtők. Azért készítettem ezeket a fotókat, hogy a világ megtudja, mit veszíthetünk, ha így folytatjuk -mondta Fitor.

A londoni Natural History Museumban október 15-én nyílik meg a Wildlife Photographer of the Year kiállítás.

(theguardian)

fotó (seaframes)

search icon