Felborítottuk a Föld energiamérlegét, de vajon hogyan tudjuk visszabillenteni?
Felborítottuk a Föld energiamérlegét, de vajon hogyan tudjuk visszabillenteni?

Bolygónk energiamérlege legalább 1970 óta nincs egyensúlyban, ennek következményei pedig egyre látványosabbak. Az éghajlati rendszer azóta sokkal több energiát nyel el, mint amennyit visszaver illetve kibocsát. A változás oka egyértelműen az emberi tevékenységben keresendő, így a megbomlott egyensúly visszaállítása is rajtunk áll, elsősorban a nettó zéró kibocsátás elérésével.

Alap esetben bolygónk óriási mennyiségű energiát kap napfény formájában, melynek egy részét a légkör illetve a felszín egyes elemei visszavernek, míg a többit az óceán, a szárazföld és a légkör elnyeli. Ideális esetben ezek a folyamatok kiegyenlítik egymást, a kimenő és a bejövő sugárzási komponensek hosszú idő átlagában globálisan egyensúlyban vannak.

Ezt az egyensúlyt bontottuk meg az elmúlt évszázadok során, illetve főleg a 20. században kibocsátott üvegházhatású gázokkal. Ezáltal a rendszer jóval több plusz energiát raktároz el, melynek már ma is láthatóak a következményeik. A többlet nagy részét eddig az óceánok vették fel, melynek már most drámai hatásai vannak a tengeri ökoszisztémákra.

A hetvenes évek óta átlagosan 0,5 watt/négyzetméterrel tér el el az energiamérleg az egyensúlytól.

Az igazán nagy probléma, hogy a bolygó hőmérsékletének emelkedése az éghajlati rendszerben olyan visszacsatolásokat hoz létre, melyek még tovább erősítik a felmelegedést. Ennek egyik legismertebb példája a sarkok olvadása: a jég visszahúzódásával hatalmas olyan felületek is eltűnnek, melyek korábban hatalmas mennyiségű napfényt sugároztak vissza a világűrbe, így hűtve a bolygót. Így az olvadással több napfény energiája kerül be a földi rendszerbe.

A jó hír az, hogy a folyamat nem teljesen kontrollálhatatlan. Ahogy a Másfélfok.hu cikke írja, amint felhagyunk a szén-dioxid-kibocsátással, a felmelegedés többé-kevésbé leáll. A kibocsátások (nettó) nullára csökkentésével a légköri szén-dioxid-koncentráció gyorsan csökkenni kezdene, mielőtt egy alacsonyabb szinten stabilizálódna: ez a hőmérséklet stabilizálódásával járna együtt.

Létfontosságú azonban, hogy a nettó nulla pontot minél előbb érjük el. Ha tovább várunk, akkor több olyan visszacsatolási folyamat indulhat meg, amelyek kontrollálására képtelenek vagyunk, és amelyek további melegedést okozhatnak. (Másfélfok)

search icon