Noah House

Noé bárkájától a rezsimentes, ökotudatos otthonig

Egy ház, ami teljesen független a közművektől, ráadásul esztétikailag is kiemelkedő, és nem terheli a környezetet. A Noah House csapatának köszönhetően ez már nemcsak álom, hanem az elérhető valóság. Czene Gergely ügyvezetővel beszélgettünk.

Honnan jött a Noah House ötlete és neve?

Minden a „80 liter alatt a Föld körül” ökotudatos vitorlás expedíción kezdődött. Az ötletgazda és társai arra vállalkoztak, hogy megújuló és természetes energiaforrást használva hajózzák körbe a Földet. A hajó maga egy sziget volt a nagy tengeren, a túlélés szigete, mint Noé bárkája. Innen ered a Noah House elnevezés. Azt gondolták, ha a hajón működött az önfenntartó rendszer, miért ne működne a szárazföldön? Mivel nem volt hasonló megoldás a piacon, nekiláttunk a megvalósításnak. Szakértő csapatunk egy olyan házat álmodott meg, amelyben az élet környezettudatos, ugyanakkor komfortos. Mindehhez olyan szabadalommal védett technológiákat alkalmazunk, amelyek kivételesek nemcsak Európában, hanem az egész világon.

A Noah House nulla rezsiköltséggel jár

A hagyományos téglaházakkal összehasonlítva milyen anyagokból, eljárásokkal épül egy Noah ház, és mik ezek előnyei?

Az alapozás talajcsavarokkal történik, ennek köszönhetően az időjárástól függetlenül jelentősen gyorsabb a kivitelezés. A talajcsavarok további előnye, hogy a ház a talajszint felett áll, így az épület padló és fal szerkezetei nem érintkeznek közvetlenül a talajjal, ezért talajnedvességnek, beázásnak vagy kisebb özönvízszerű felhőszakadásnak, áradásnak is ellenáll. A falak, a födémek és a tető előregyártott panelekből épülnek fel. Ezek a korszerű gyártástechnológiával előállított panelek kiváló minőségű fa tartószerkezettel és cellulóz, valamint farost hőszigeteléssel készülnek. A határoló szerkezetek – panelek, külső nyílászárók – hővezetési tényezője meghaladja a legújabb épületenergetikai előírásokat.

5 hónap alatt el is készül az összkonfortos családi ház

Hogyan valósítjátok meg, hogy a Noah házak ökológiai lábnyoma nulla legyen, illetve teljesen függetlenek legyenek a közművektől?

Elkötelezettek vagyunk a fenntartható fejlődés, a természeti erőforrások megőrzése, a károsanyag-kibocsátás csökkentése, az újrahasznosítás és az ökológiai lábnyom minimalizálása mellett. A ház szerkezete készház-gyárban, természetbarát anyagokból készül, minimális veszteséggel, és minden, a környezet adta lehetőséget kihasználunk, hogy akár szigetszerűen üzemeltetni lehessen a házainkat.

A Noah ház egyik kiemelkedő tulajdonsága, hogy vezetékes vagy kútvíz nélkül is gondoskodik egy 4-5 fős család vízellátásáról, a használati és ivóvizet is ideértve. A speciálisan megtervezett rendszer a tetőről összegyűjtött esővizet beépített tározókba gyűjti, a tisztítás pedig a felhasználás előtt két fázisban történik. Először egy membrán szűrőn, majd egy UV csírátlanítón ereszti át a vizet, így biztosítva a kiváló minőséget.

A tetőn elhelyezett korszerű napelemek állítják elő a ház üzemeltetéséhez szükséges elektromos energiát. Az alapfelszereltségben a ház fűtése, szellőztetése, a meleg víz előállítása, valamint a világítás és a háztartási berendezések működtetése kizárólag megújuló energiával történik. A napelemes rendszer igény szerint bővíthető, ha például elektromos autót szeretnénk tölteni, vagy egyéb extra fogyasztó kerül beépítésre.

Több változatban és méretben elérhető

Az anyagiakat tekintve mennyiben jelent nagyobb beruházást Noah házat építeni, mint hagyományos téglaházat?

A 2021-es típusházaink azonos árszinten mozognak a méretben egyező, hasonló felszereltségű klasszikus családi házakkal. A kisebb, 100 m2-es kulcsrakész Noah házunk teljes vízkezeléssel és napelemekkel már bruttó 65,3 millió forinttól, míg a nagyobb, 130 m2-es házunk ugyanezzel a prémium felszereltséggel 70,5 millió forinttól elérhető.

Sorozatgyártással készülnek a házaitok, de egy otthon esetében mindenképp felmerülnek egyedi igények. Mennyiben tudjátok teljesíteni a speciális kéréseket?

Természetesen mindent megteszünk, hogy ügyfeleink igényeit kiszolgáljuk. Rendkívül nagy a mozgástér a választható anyagokban, burkolatokban, és belsőépítészünk segítségével minden egyedi igényt meg tudunk valósítani a típusházaink adta kereteken belül.

Min szeretnétek még fejleszteni a jövőben?

Tavaly jelentős újításokat végeztünk annak érdekében, hogy minél szélesebb vásárlóréteget tudjunk kiszolgálni 2021-ben. Így ügyfeleink visszajelzése alapján mind árban, mind felszereltségben nagyot léptünk előre. Az idén még mindenképpen várható egy minden ízében kielégítő okosotthon felszereltség megjelenése. Jövőre pedig szeretnénk bővíteni termékportfóliónkat egy kisebb alapterületű, 80m2-es és egy nagyobb, 180–200 m2-es ház irányába, továbbá cél, hogy a jövőben egyedi családi házak építésével is kiszolgáljuk az extra igényeket.

Ha tetszett a Noah House története, szavazz, hogy a hónap közönségdíjasa lehessen!

Fotók: Noah House

search icon