GUMAHAMORI
GUBAHÁMORI

Akik szó szerint zöldebb jövőt építenek

Hogyan lehet elérhető eszközökkel tenni azért, hogy az épített környezetünkkel ne romboljuk tovább a természetet, ne szorítsuk ki a körülöttünk élő állatokat, növényeket? Hogyan adhatunk vissza területet az élővilágnak anélkül, hogy a kényelmünkről lemondanánk? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ, amikor a GUBAHÁMORI építészeti stúdió egyik alapítójával, Hámori Péterrel beszélgettünk.

A magyar építészet terén viszonylag új vonalat képviseltek azzal, hogy nem az embert és a technológiát helyezitek előtérbe, hanem az épített és a táji környezet harmóniáját keresitek. Mi vezetett titeket el odáig, hogy ezt a szemléletváltást képviseljétek?

Minket is, mint mindenki mást, érnek élmények, legyen szó valamilyen napi eseményről vagy egy hosszabb folyamatról. Hat ránk minden közéleti téma, az emberek közötti kommunikáció változása, az egymással szembeni tolerancia képe, a teljesen szélsőséges időjárás mint a klímaváltozás egyik legláthatóbb jele, a madárhangok eltűnése, és még sorolhatnám. Ezektől nem tudjuk magunkat függetleníteni, de szerencsére az építészetnek vannak eszközei arra, hogy a magunk módján reagálni tudjunk ezekre a hatásokra.

Ugyanakkor nem állíthatjuk, hogy minden munkánk az emberközpontúságot meghaladó terv lenne, mert ez nem igaz. Már csak azért sem lehet az, mert egy családi ház tervezésekor éppen annak a családnak az igényei állnak a középpontban, amelyiknek a házat tervezzük. Az viszont igaz, hogy minden tervünk készítésekor igyekszünk olyan nézőpontokból is megvizsgálni a problémákat, amelyek nem feltétlenül evidensek. Ha például városi terekről van szó, akkor előtérbe kerülnek azoknak az embereknek a szempontjai, akik valamilyen korlátba ütköznek egy adott tér használata során (idősebbek, mozgáskorlátozottak, látássérültek, autisták). Ha pedig a táji környezetről van szó, akkor azoknak a nézőpontja lehet fontosabb, akiket vagy amelyeket kiszorít az ember: az állatoké, a növényeké és ezek mindenféle társulásáé.

GUBAHÁMORI építész stúdió ELMŰ homlokzat
Minden projekt esetében sokféle nézőpontot kell figyelembe venni.

Hogyan tudjátok a fenntarthatóságot beemelni az építészetbe? 

Először is igyekszünk nem greenwashingolni. Remélem, ebben nem kényszerülünk majd kompromisszumra. Ugyan a legújabb reklámok arról szólnak, hogy egy épület építése szén-dioxid-negatív is lehet abban az esetben, ha a több köbméternyi betont, a hőszigetelést és az acélszelvényt – amelyet beépítenek és utaztatnak – kiváltják megfelelő mennyiségű újonnan ültetett fával a világ egy bizonyos pontján. Ez nagyon technokrata megközelítése a fenntarthatósági gondolkozásnak: számokkal és technológiával bizonyítják, hogy igazából még jó is az, hogy építenek. A mi munkáink nem erről szólnak. Nem egy hiperhatékony gépezetről beszélünk, hanem arról, hogy annak az embernek, aki már annyira kizsigerelte a természetet, amelyben több millió más fajjal él együtt, hogy már a saját létét kockáztatja, fel kell ismernie, hogy vissza kell vennie az igényeiből. Muszáj tudatosítani, hogy minden építés környezetterheléssel jár. Építsünk kisebbet, használjuk fel azt, amink van, és ha úgy adódik, akkor nyugodtan bontsunk el, vagy hagyjunk meg meglévő építményeket. Húzzuk összébb magunkat!

GUBAHÁMORI építészet REM bejárat
Újratervezéssel és újragondolással a fenntartható jövőért

Milyen egyéb módon jelenik meg az öko szemlélet a munkátokban?

Olyan munkahelyet alakítottunk ki magunknak, amely a megosztáson alapszik. Hat évvel ezelőtt alapítottuk a Pálma nevű közösségi irodát, ahol építészek mellett dolgoznak fotóművészek és városfejlesztők is. Nemcsak a fizikai terünket és az irodai infrastruktúrát osztjuk meg, hanem a tudásunkat is. Azokkal az építészirodákkal, amelyekkel dolgozunk, nagyon szoros az együttműködésünk mind az információmegosztást, mind a kapacitáselosztást tekintve.

Tavaly a keszthelyi strand tervpályázatán gyakorlatilag a Balaton-parti fejlesztések kritikáját fogalmaztátok meg, mégis különdíjat érdemeltetek. Mit tapasztaltok: a gyakorlatban is nyitottak a környezetbarát megoldásokra?

Belső késztetésünk diktálta, hogy egy szakmai fórumon – az ötletpályázaton – felszólaljunk a mai trendek ellen. A pályázati kiírással szemben mi nem a Balaton vízparti védelmi zónájába terveztük az igényelt wellnessfunkciókat. Javaslatunk az volt, hogy – ha már ez a strand Keszthely központjában található –, a létesítmények nagy részét helyezzük el az ember által teremtett helyen: a városban. Ezzel a tó vízpartja lehetőséget kapna a regenerálódásra. Nem az volt a célunk, hogy minden létesítményt eltöröljünk a partról, hanem az, hogy törekedjünk az emberi igények átformálására. A terv szerint megszűnik a hatalmas füves, burkolt strand a maga vendéglátó egységeivel, helyette belső tavakkal tagolt ligetes, nádasos területek, rétek épülnek vissza, ahol mindenki az igényeinek megfelelő természeti környezetben pihenhet.

GUBAHÁMORI Keszthely koncepció
Keszthely új köntösben

A pozitív fogadtatás először számunkra is meglepő volt, nemcsak a zsűri részéről, hanem a szakmán kívüli visszajelzések kapcsán is. Nagyon sokan kerestek meg minket magánszemélyként, hogy támogatásukat fejezzék ki a bemutatott tervekkel kapcsolatban. A közelmúltban megjelent az első magánbefektetői érdeklődés is. Ez azt jelzi, hogy az általunk kifejtett kritika egyáltalán nem egy elszigetelt vélemény kifejeződése. A továbblépés lehetőségét abban látjuk, ha egyre több olyan szereplő is hallatja a hangját, aki ma még úgy érzi, hogy nincs olyan érdekérvényesítő képessége, amellyel hatást tudna elérni. Igenis lehet hatni, ha össze tud állni egy kritikus tömeg.

Szerintetek a Balatonon kívül Magyarország mely más területei szorulnának újratervezésre annak érdekében, hogy zöldebb környezetben élhessünk a jövőben?  

Ezt a kérdést kitágíthatnánk úgy, hogy Magyarországon kívül milyen más területek szorulnának újratervezésre ahhoz, hogy zöldebb bolygón élhessünk. Ezzel egyszerűen le is ráznánk magunkról a felelősséget, és kezdhetnénk mutogatni geopolitikai szinten mérvadó szereplőkre. Inkább azt szükséges kiemelni, hogy egy hálózatban élünk, amelynek ugyanúgy szereplője a kerozint a repterekre szállító cég, mint az ételfutár-szolgálat, amely azokat a vállalati alkalmazottakat szolgálja ki, akiknek a teljesítménykényszer miatt nem marad idejük nyugodtan elkészíteni és elfogyasztani a családjukkal egy vacsorát. És ugyanúgy szereplője az az új vállalkozó is, aki nyolc kecskével és tíz tyúkkal szerencsétlenkedik egy családi gazdaságban, próbálva kivonni magát egy őt felőrlő rendszerből. Mindenki résztvevő, és mindenkinek kell valamit tennie.

GUBAHÁMORI GIM kiállítótér
Minden és mindenki hatással van a másikra.

Ha ezt a kérdést az épített környezetre vonatkoztatjuk, akkor törekedhetünk arra, hogy olyan logisztikai rendszereket fejlesszünk ki, amelyek révén csökkenteni tudjuk a hatalmasra nőtt közlekedési infrastruktúrát: például az utak, a vasutak kiterjedését, az igénybe vett szállítási útvonalak hosszát. Ez a településeken kívül azt eredményezhetné, hogy regenerálódni tudnának a természetes élőhelyek; a településeken belül pedig azt, hogy az úthálózat, a parkolási hálózat csökkenésével élvezhetőbb köztereket tudnánk kialakítani és igénybe venni. Személyes szinten – egy családi ház vagy egy gazdaság létesítésekor – az építendő létesítmények méretét azáltal lehet racionalizálni, hogy maximalizáljuk a helyiségek kihasználtságát. Egy fürdőszobát egy nap alatt maximum 60 percig használunk, mégis elég nagy területi hányadot tartunk fenn számára a házon belül. Izgalmas terek és megoldások alakulhatnak ki abból, ha egy kád megjelenik például a nappaliban.

Milyen projekteken dolgoztok most, és mik a jövőbeli terveitek? 

Munkáink nagy részét meglévő épületek átalakítása és felújítása teszi ki. Egyre több olyan megrendelőnk van, aki felismeri a meglévő épített környezet újrahasznosításának fontosságát egy új épület létesítésével szemben. Nagyobb léptékű munkáink között van jelenleg a dunaújvárosi Intercisa Múzeum átalakítása, valamint a Dürer Kert új helyének kialakítása a Kopaszi gáton. Családi házak és lakások átalakítása vagy újak tervezése mellett energiát szentelünk annak is, hogy szakmai kapcsolatokat építsünk ki a táji léptékű vízparti fejlesztések területén.

Mennyiben egyedülálló a tevékenységetek itthon, esetleg Európában? 

Nem vagyunk egyedül, és ahelyett, hogy saját magunk különlegességét erősítenénk, a velünk együtt gondolkodó emberek, csoportosulások együttműködését keressük. Ennek szép példája a 17. Velencei Építészeti Biennálé Lengyel Pavilonjának kiállítására készített The Sacred Species című munkánk, amely a lengyel kurátorok által felkért hat európai fiatal építésziroda munkája közt található. A lengyel projekt az egyes tervezőcsapatok spekulatív projektjein és interdiszciplináris kutatási eredményein keresztül feszegeti a vidékkel kapcsolatos – leginkább negatív – sztereotípiák és beégett paradigmák érvényességét. A meghívott alkotók három különböző lépték (táj, település, lakóház) felől közelítve keresik a válaszokat arra a kérdésre, hogyan képzelhető el a vidéki területek jövője. Ez olyan együttműködés volt, ahol hasonló témákat körüljáró tervezőcsapatok találkoztak.

GUBAHÁMORI építészek The Sacred Species
A vidéki területek jövője

Hogyan képzelitek el az életünket és környezetünket 50 év múlva? 

Egy olyan világban fogunk élni, amelynek tudatos állampolgárai vannak, igényesek a környezetükre, legyen szó táji, épített vagy közéleti környezetről. Ezek a tudatos állampolgárok kifejezik elvárásaikat minden olyan esetben, amely hatással lehet élethelyük egészségére és fenntarthatóságára. Mi abban hiszünk, hogy az épített környezetünk nem magától alakult olyanná, amilyen. Épített környezetünk saját kultúránk lenyomata. Ha változást akarunk elérni, akkor először a kultúránkat, az ügyekhez való hozzáállásunkat kell megváltoztatni.

Grofie zöldfal
Grofie

Zöldbe borulnak a falak – de nem az irigységtől

Cserepes szobanövényekkel a négy fal közé is becsempészhetjük a természetet, de miért ne lehetne magukat a falakat is burjánzó zöldbe borítani? A Grofie zöldfalai nemcsak üde színfoltot visznek az irodákba, közösségi terekbe, de egészségesebbé, komfortosabbá is varázsolják a helyiségeket. Koltai Tamással, a cég ügyvezetőjével beszélgettünk.

Végzettséged szerint biológus vagy, és igazi növényszakértőnek számítasz. Honnan jött az ötlet, hogy zöldfalakkal kezdj foglalkozni?

Egy indiai tanulmányúton láttam fantasztikus megoldásokat arra, hogy a növények milyen sokoldalúan tudják az élhető város, az élhető munkahely koncepcióját támogatni. A számos lehetőségek egyike a zöldfal volt, tulajdonképpen ez inspirált. Ekkortájt Magyarországon még a társszakmákban dolgozók – a mérnökök, a belsőépítészek, az építészek – sem tudtak erről a megoldásról, ezért hosszú és kalandos évekbe telt, mire eljutottunk a Grofie létrejöttéig.

Milyen filozófia alapján működik a cég?

Központi szemléletünk az, hogy a természetet tanítómesterként tiszteljük. Nem fogjuk tudni minden titkát megfejteni, de ha alázattal tekintünk rá, szép dolgokat hozhatunk létre. Nem akarjuk és nem is tudjuk mindig megmondani, hogy mi miért történik, hiszen sok tényező kiszámíthatatlan és rejtélyes a természetben. Ez ugyanúgy vonatkozik egy erdőre, mint egy beltéri zöldfalra. Fontos hangsúlyozni, hogy a zöldfalon kívül más kertészeti, zöldfelület-fejlesztési megoldások is léteznek, amelyek összessége teremti meg azt a környezetet, amely előttünk is elérendő célként lebeg. Ezeket igyekszünk alkalmazni, fejleszteni, kombinálni, hogy épített környezetünk élhető legyen a jövőben is.

Grofie - harmonikus ökoszisztéma zöldfal létesítésével
A cél a harmonikus ökoszisztéma megteremtése, amit nem csak zöldfalak létesítésével érhetünk el.

Honnan jött a Grofie elnevezés?

Eredetileg egy beltéri termesztő rendszert, illetve zöldségek, fűszerek termelésére alkalmas zöldfalat kezdtünk el fejleszteni. Ezt neveztük el grofie-nak. A név a GROw és a selFIE szavakból született mozaikszó, amely arra utal, hogy mindenki magának termelhet. Befektetőt azonban erre nem találtunk. A név viszont sokaknak megtetszett, ezért megtartottuk növényfal-szolgáltatásunk számára.

Esztétikai értékén túl miben nyújt többet a zöldfal a hagyományos cserepekbe, ládákba ültetett növényekhez képest?

A zöldfalak növényei ugyanúgy oxigént termelnek, párásítanak, tisztítják a levegőt, kiszűrik a port és a mikroorganizmusokat, mint cserepes társaik. Ezeken kívül az épületüzemeltetésben is megmutatkoznak a zöldfal pozitív hatásai: szigetelő tulajdonságának köszönhetően optimális szinten tartja a hőgazdálkodást, segít csökkenteni a fűtési és a hűtési költségeket, tehát energiát takarít meg. A gazdasági hatásoknál persze jóval fontosabb, hogy a sokszor kiaknázatlan vertikális teret kihasználva harmonikus környezetet teremthetünk, amelyben komfortosabban érezhetjük magunkat, könnyedebben alakíthatjuk szociális kapcsolatainkat, és nyugodt légkörben koncentrálhatunk az elvégzendő munkára.

Ma már több cég is foglalkozik zöldfalak telepítésével, gondozásával. Miben egyedülálló a ti koncepciótok?

Holisztikus szemléletmódunk tesz minket egyedivé. Rengeteg ötletünk van, amelyek megvalósításához elengedhetetlen, hogy a projektekben együtt dolgozó kollégákat fejlesszük, képezzük. A zöldfelület az épületek, a belső terek egy lehetséges építőeleme. Mi ennek fontosságára hívjuk fel a figyelmet, hogy még tudatosabban tervezhessük meg a helyiségek egyes részleteit. Kiemelt szempont, hogy látszólag egymástól távol álló szakmai területek képviselői (formatervezők, építőipari szereplők, kreatív szakemberek vagy akár gyógypedagógusok) is szót értsenek a közös cél érdekében. Ha az emberekben felébresztjük a természetre vagy a természetbe való vágyakozást, nagyszerű kezdeményezések és értékes eredmények születnek.

Grofie - irodai zöldfal közösségi térben
Hétköznapi helyzetekben is közel kerülhetünk a természethez.

Hogyan és miből épülnek fel a zöldfalaitok? Milyen tápláló közegbe kerülnek a növények, és később hogyan jutnak elegendő tápanyaghoz, vízhez?

Sokféle zöldfalrendszer létezik, mi textillel dolgozunk. Az ültetőközeg egy speciális földkeverék, amely egyedileg varrt zsebekbe kerül. Ez a föld már tartalmaz tápanyagot, amelynek utánpótlása öntözéssel oldható meg. A víz a falig automata rendszeren jut el, ez szabályozza az öntözés gyakoriságát és a víz mennyiségét. Fontos tudni azonban, hogy az automatika nem jelent gondozásmentességet, hiszen az öntözést folyamatosan a növények igényeihez kell igazítani, ahogy a növényvédelmet és a metszést is. Hetenkénti látogatásaink alkalmával ellenőrizzük a rendszert, és elvégezzük a szükséges karbantartási feladatokat. Zöldfalaink állapotát egyébként távolról is tudjuk monitorozni, mert a falakba telepített szenzoraink wireless úton adatokat küldenek a páratartalomról, a fényviszonyokról és a föld nedvességének mértékéről.

A környezet zöldítésén túl hogyan jelenik meg a fenntarthatóság a cég tevékenységében? 

A lehetőségekhez mérten hazai beszállítóktól szerezzük be a kertészeti termékeket, de saját növénykészletet is gondozunk, szaporítunk. Emellett a természetes összetevőket preferáljuk a zöldfalakhoz felhasznált textilek esetében. Kollégáink tömegközlekedéssel járnak az ügyfelekhez a karbantartási munkákat elvégezni. Amennyire lehetséges, természetes növényvédő szereket alkalmazunk, továbbá minden esetben felhívjuk partnereink figyelmét az újrahasznosított anyagból készülő kaspókra. A gyakorlati síkon túl fontos az is, amit szellemiségünkben képviselünk, hiszen a tevékenységünk olyan kiegyensúlyozott élet hírmondója, ahol a természet szeretete fontos helyen áll. Azt tapasztaljuk, hogy ha biztatjuk az embereket, és készségesen támogatjuk őket a kertészkedésben, máris elindul egy folyamat, amely hatással van az egyénre, a közösségre és a társadalomra is.

Bármilyen közösségi térbe, irodába tudtok telepíteni zöldfalakat, vagy vannak meghatározott feltételek?

Bárhová telepíthető zöldfal, legyen az közösségi tér, magánlakás, iroda vagy más helyiség. Vannak bizonyos körülmények, amelyek megkönnyítik az installálást, de egy zöldfal akkor is megvalósítható, ha például nincs a közelben vízforrás, vagy a fényviszonyok nem megfelelőek. Amennyiben már a tervezés folyamatába bevonnak minket, arra törekszünk, hogy a növényzet a lehető legtöbb természetes fényt kapja. Ha szükséges, akkor egy kis plusz fényforrás egyszerűen megoldható, az öntözés pedig többféle víztechnológiai eljárással kivitelezhető. 

Grofie - bárhol megvalósítható a növények telepítése
Bárhol megvalósítható a növények telepítése.

A pandémia miatt egyre kevesebb időt töltünk az irodákban. Megnőtt emiatt az igény az otthoni zöldfalakra, vagy ez még luxus?

Egyre nagyobb igény mutatkozik rá magánlakásokban is, bár itthon még a zöldfal valóban luxus terméknek számít. Azon dolgozunk, hogy a jövőben bárki számára elérhető legyen. Egyébként, noha az irodák most még üresek, nagyon sok cég készül arra, hogy amikor majd a munkavállalók visszatérnek, természetesebb közeg fogadja őket. És itt nemcsak zöldfalakról és növényekről van szó, hanem szemléletmódváltásról is. A természet iránti vonzalom tagadhatatlanul felerősödött az emberekben, ennek következtében egy kis zöldet a falak közé is szívesen becsempésznek.

Milyen terveitek vannak?

Szeretnénk egyre nagyobb mértékben részt venni a tervezésben, hogy jó minőségű, nagy felületű és szakszerűen átgondolt koncepciójú beltéri zöldfelületek szülessenek. Míg az teljesen megszokott, hogy egy tájépítészt bevonnak egy épület fejlesztésébe, addig a belső térben egyelőre sajnos nem ez a gyakorlat. Pedig a napunk jelentős részét zárt térben töltjük, ezért fontos lenne, hogy ott is minél több zöld vegyen minket körül.

Ezeken túl igyekszünk hírt adni olyan témákról is, amelyek életünk minőségét javítják, úgymint a biodiverzitás, a biofília, a természettudatos építészet, a városi zöldfolyosók stb. Ebből adódóan partnereinkkel olyan fejlesztésekben veszünk részt, amelyek minőségi zöldfelületeket hivatottak létrehozni, ezáltal segíthetik az önkormányzatok klímavédelmi törekvéseit, élőhelyet biztosítanak az épített környezetben élő állatvilágnak, hasznosítják a csapadékvizet.

És természetesen a környezeti nevelésben mind a társszakmáknak, mind más érdeklődőknek továbbra is aktívan szeretnénk segíteni, hiszen ez a jövőnk kulcsa. 

Ha tetszett a Grofie története, szavazz, hogy a hónap közönségdíjasa lehessen!

Noah House

Noé bárkájától a rezsimentes, ökotudatos otthonig

Egy ház, ami teljesen független a közművektől, ráadásul esztétikailag is kiemelkedő, és nem terheli a környezetet. A Noah House csapatának köszönhetően ez már nemcsak álom, hanem az elérhető valóság. Czene Gergely ügyvezetővel beszélgettünk.

Honnan jött a Noah House ötlete és neve?

Minden a „80 liter alatt a Föld körül” ökotudatos vitorlás expedíción kezdődött. Az ötletgazda és társai arra vállalkoztak, hogy megújuló és természetes energiaforrást használva hajózzák körbe a Földet. A hajó maga egy sziget volt a nagy tengeren, a túlélés szigete, mint Noé bárkája. Innen ered a Noah House elnevezés. Azt gondolták, ha a hajón működött az önfenntartó rendszer, miért ne működne a szárazföldön? Mivel nem volt hasonló megoldás a piacon, nekiláttunk a megvalósításnak. Szakértő csapatunk egy olyan házat álmodott meg, amelyben az élet környezettudatos, ugyanakkor komfortos. Mindehhez olyan szabadalommal védett technológiákat alkalmazunk, amelyek kivételesek nemcsak Európában, hanem az egész világon.

A Noah House nulla rezsiköltséggel jár

A hagyományos téglaházakkal összehasonlítva milyen anyagokból, eljárásokkal épül egy Noah ház, és mik ezek előnyei?

Az alapozás talajcsavarokkal történik, ennek köszönhetően az időjárástól függetlenül jelentősen gyorsabb a kivitelezés. A talajcsavarok további előnye, hogy a ház a talajszint felett áll, így az épület padló és fal szerkezetei nem érintkeznek közvetlenül a talajjal, ezért talajnedvességnek, beázásnak vagy kisebb özönvízszerű felhőszakadásnak, áradásnak is ellenáll. A falak, a födémek és a tető előregyártott panelekből épülnek fel. Ezek a korszerű gyártástechnológiával előállított panelek kiváló minőségű fa tartószerkezettel és cellulóz, valamint farost hőszigeteléssel készülnek. A határoló szerkezetek – panelek, külső nyílászárók – hővezetési tényezője meghaladja a legújabb épületenergetikai előírásokat.

5 hónap alatt el is készül az összkonfortos családi ház

Hogyan valósítjátok meg, hogy a Noah házak ökológiai lábnyoma nulla legyen, illetve teljesen függetlenek legyenek a közművektől?

Elkötelezettek vagyunk a fenntartható fejlődés, a természeti erőforrások megőrzése, a károsanyag-kibocsátás csökkentése, az újrahasznosítás és az ökológiai lábnyom minimalizálása mellett. A ház szerkezete készház-gyárban, természetbarát anyagokból készül, minimális veszteséggel, és minden, a környezet adta lehetőséget kihasználunk, hogy akár szigetszerűen üzemeltetni lehessen a házainkat.

A Noah ház egyik kiemelkedő tulajdonsága, hogy vezetékes vagy kútvíz nélkül is gondoskodik egy 4-5 fős család vízellátásáról, a használati és ivóvizet is ideértve. A speciálisan megtervezett rendszer a tetőről összegyűjtött esővizet beépített tározókba gyűjti, a tisztítás pedig a felhasználás előtt két fázisban történik. Először egy membrán szűrőn, majd egy UV csírátlanítón ereszti át a vizet, így biztosítva a kiváló minőséget.

A tetőn elhelyezett korszerű napelemek állítják elő a ház üzemeltetéséhez szükséges elektromos energiát. Az alapfelszereltségben a ház fűtése, szellőztetése, a meleg víz előállítása, valamint a világítás és a háztartási berendezések működtetése kizárólag megújuló energiával történik. A napelemes rendszer igény szerint bővíthető, ha például elektromos autót szeretnénk tölteni, vagy egyéb extra fogyasztó kerül beépítésre.

Több változatban és méretben elérhető

Az anyagiakat tekintve mennyiben jelent nagyobb beruházást Noah házat építeni, mint hagyományos téglaházat?

A 2021-es típusházaink azonos árszinten mozognak a méretben egyező, hasonló felszereltségű klasszikus családi házakkal. A kisebb, 100 m2-es kulcsrakész Noah házunk teljes vízkezeléssel és napelemekkel már bruttó 65,3 millió forinttól, míg a nagyobb, 130 m2-es házunk ugyanezzel a prémium felszereltséggel 70,5 millió forinttól elérhető.

Sorozatgyártással készülnek a házaitok, de egy otthon esetében mindenképp felmerülnek egyedi igények. Mennyiben tudjátok teljesíteni a speciális kéréseket?

Természetesen mindent megteszünk, hogy ügyfeleink igényeit kiszolgáljuk. Rendkívül nagy a mozgástér a választható anyagokban, burkolatokban, és belsőépítészünk segítségével minden egyedi igényt meg tudunk valósítani a típusházaink adta kereteken belül.

Min szeretnétek még fejleszteni a jövőben?

Tavaly jelentős újításokat végeztünk annak érdekében, hogy minél szélesebb vásárlóréteget tudjunk kiszolgálni 2021-ben. Így ügyfeleink visszajelzése alapján mind árban, mind felszereltségben nagyot léptünk előre. Az idén még mindenképpen várható egy minden ízében kielégítő okosotthon felszereltség megjelenése. Jövőre pedig szeretnénk bővíteni termékportfóliónkat egy kisebb alapterületű, 80m2-es és egy nagyobb, 180–200 m2-es ház irányába, továbbá cél, hogy a jövőben egyedi családi házak építésével is kiszolgáljuk az extra igényeket.

Ha tetszett a Noah House története, szavazz, hogy a hónap közönségdíjasa lehessen!

Fotók: Noah House

search icon