A műanyaghulladéktól a szénelnyelő betonig
A műanyaghulladéktól a szénelnyelő betonig

A beton, mint modern építőanyag számos előnye ellenére, beleértve a nagy szilárdságot, az alacsony költséget és az egyszerű gyártást, jelenleg a termelés a globális szén-dioxid-kibocsátás körülbelül 8 százalékáért felelős.

Az MIT kutatóinak közelmúltbeli felfedezései felfedték, hogy új anyagok bevezetése a meglévő betongyártási folyamatokba jelentősen csökkentheti ezt a szénlábnyomot anélkül, hogy megváltoztatná a beton ömlesztett mechanikai tulajdonságait – írja a news.mit.edu

A Rice Egyetem kutatóinak egy új eljárással a cementgyártáshoz használt pernyéből sikerült eltávolítani a mérgező nehézfémeket. A tisztított szénpernye használata egyszerre csökkenti a szükséges cement mennyiségét és javítja a beton minőségét.

A laboratóriumi vizsgálatban a betongyártáshoz használt cement 30%-ának cseréje tisztított szénpernyével 51%-kal, javította a beton szilárdságát és 28%-kal a rugalmasságát, miközben 30%-kal csökkentette az üvegházhatású gázok és a nehézfémek kibocsátását a Nature Communications Engineering folyóiratban megjelent cikk szerint – írja a  news.rice.edu)

A hongkongi ingatlanfejlesztő Sino Group és a helyi, fenntarthatóságra fókuszáló EcoBricks startup között létrejött első partnerség több mint 5400 kg műanyaghulladékot dolgozott fel „zöld beton” téglákká, amelyek megfelelnek az építőipari szabványoknak. A szabadalmaztatott, alacsony energiafelhasználású, 100%-ban hideg gyártási folyamatnak köszönhetően, amely nem jár a műanyaghulladék felmelegítésével vagy olvasztásával, így megkerülve a káros kibocsátásokat és a szennyező anyagokat — írja a greenqueen.com

search icon