Ausztrál csillagászok felfedezték az univerzum legfényesebb objektumát
Ausztrál csillagászok felfedezték az univerzum legfényesebb objektumát

A fekete lyuk által táplált kvazár naponta felfal egy csillagot, a Napnál 500 billiószor fényesebb, és több mint 12 milliárd évet utazott, amíg elérte a Földet.

Kvazár: rendkívül fényes, energikus galaxismag, amelyet fekete lyuk táplál.

Ausztrál tudósok találtak egy kvazárt, amelyet a valaha felfedezett leggyorsabban növekvő fekete lyuk táplál. Tömege körülbelül 17 milliárdszorosa a mi naprendszerünk Napjának, és naponta egy csillagnyi tömeget nyel el.

A kutatók először az Ausztrál Nemzeti Egyetem Új-Dél-Walesben található coonabarabrani Siding Spring Obszervatóriumának 2,3 méteres teleszkópjával észlelték az objektumot. A felfedezést az Európai Déli Obszervatórium (ESO) Nagyon Nagy Teleszkópjával (Very Large Telescope) is megerősítették, amelynek főtükre 39 méter átmérőjű.

 Az egyetem tudósai, akiknek kutatásában az ESO, a Melbourne-i Egyetem és a francia Sorbonne is közreműködött, eredményeikről a Nature Astronomy folyóiratban számoltak be.

Christian Wolf, az ANU tudósa és a tanulmány vezető szerzője hangsúlyozta, hogy a világegyetem legfényesebb ismert objektumát fedezték fel, amelynek hihetetlen növekedési üteme „hatalmas fény- és hőfelszabadulással” jár.

A fényt egy hét fényév átmérőjű akkréciós (anyagbefogási) korong bocsátja ki. Ebben a korongban örvénylik a fekete lyuk körül az odavonzott anyag, mielőtt átlépi az eseményhorizontot. Az anyag más anyagokkal való összeütközése okozza a hatalmas mennyiségű fény és hő felszabadulását.

Wolf magyarázata szerint az objektum olyan, mint egy 10 ezer Celsius-fokos, óriási mágneses viharcella, rengeteg villámmal és olyan erős szelekkel, amelyek egy másodperc alatt kerülnék meg a Földet.

Forrás: YouTube, European Southern Observatory

A kvazár hét fényévnyi átmérője 50 százalékkal nagyobb a Naprendszer és a hozzá legközelebb eső csillag, az Alfa Centauri közötti távolságnál – fűzte hozzá Wolf.

A tanulmány társszerzője, Christopher Onken meglepőnek nevezte, hogy az objektum, amely „szinte a szemünk előtt bújt meg”, ilyen sokáig észrevétlen maradt.

Wolf elmondta, hogy a felfedezéssel kapcsolatban két érzés fogja el: egyfelől a meghökkenés, hogy a természet olyasmit produkál, ami minden eddigi elképzelést felülmúl. Másfelől viszont a felfedezés öröme, hogy sikerült mindezt megtalálni, mivel „a természet nem könnyítette meg a dolgot”.

Teremtett világunk megismerésébe nemcsak a földi, hanem a bolygónkon kívüli történések is beletartoznak. Ebben segített a tavaly megrendezésre került Planet Budapest fenntarthatósági esemény is, mely a Your Planet interaktív kiállításon mutatta be a minket körülvevő aktuális problémákat és megoldásokat.

Forrás: MTI / The Guardian
Kiemelt kép: Canva

search icon