Felhő vagy szélcsend? Nem gond többé!
Felhő vagy szélcsend? Nem gond többé!

A megújuló energiaforrások széles körű elterjedésével kapcsolatos egyik legnagyobb kihívás az időjárás-függőség, és az ebből fakadó ellátási bizonytalanság. Éppen ezért szakértők középtávon a hagyományos- és a megújuló energiaforrások vegyes használatában látják a megoldást. Fontos, hogy a hagyományos erőműveket „rossz idő” esetén villámgyorsan és rugalmasan be lehessen kapcsolni a villamosenergia-hálózatba. Erre kínál megoldást az Enerhash, melynek köszönhetően hatékonyabban lehet egy rendszerbe kapcsolni a hagyományos- és megújuló erőműveket. Itthon az E-ON Energiatermelő Kft. már használja rendszerüket.

Világszinten innovatív megoldást fejlesztett egy magyar cég, mely lehetővé teszi a megújuló energiatermelők hatékony integrálását az áramhálózatba. Ez jelenleg az egyik legnagyobb zöld kihívás az energetika terén, hiszen számos megújuló – pl. nap-, vagy szélenergia – erősen időjárásfüggő.

A megújuló energiák részarányának növelésére viszont egyre nagyobb szükség van az energiamixen belül a klímavédelmi célok elérése érdekében. Erre középtávon a rugalmas kapacitások biztosítása lesz a megoldás, hiszen kedvezőtlen időjárás esetén a folyamatos áramellátás kizárólag megújulókból nem biztosítható. Ilyenkor a rendszerirányító a hagyományos erőművekhez fordul, amelyeknek viszont veszteséget és alacsonyabb hatékonyságot jelent a hirtelen kapacitásbővítés, egy-egy gázmotor napon belül többszöri be- és kikapcsolása, „hidegindítása”.

Adatközpont és elosztott számítási kapacitás a kulcs

A magyar Enerhash erre a problémára keresett és talált megoldást. Közvetlenül erőművek mellé telepítenek csúcstechnológiás számítástechnikai adatközpontokat, melyekkel folyamatosan képesek felhasználni az erőművek által termelt áramot. Ezzel stabil bevételi forrást biztosítanak az erőműveknek, melyek igény esetén egy gombnyomással át tudnak kapcsolni, hogy a közcélú hálózatba táplálják az áramot. Így nem kell a kedvezőtlen időjárás miatt ideiglenesen kieső megújuló kapacitásokat akár napi többszöri ki- bekapcsolgatással pótolni.

Az Enerhash megoldását Magyarországon elsőként az E-ON Hungária Csoport kezdte el alkalmazni.

„A jövő energiavilága jelenleg formálódik, ideértve azokat a technológiai megoldásokat is, amelyek a legjobb választ adják az átalakulással járó működési kihívásokra. Kiemelt célunk, hogy egyaránt rugalmas és gyors válaszokat adjunk a fenntartható energiatermelés villamos hálózati és hagyományos erőművi kihívásaira” – mondta Deme Roland, a társaságcsoport erőművi flottáját tömörítő E.ON Energiatermelő Kft. ügyvezetője.

Forrás: E-On, Enerhash

search icon