Fenntartható utazás: Hogyan válasszunk szálláshelyet?

Fenntartható utazás: Hogyan válasszunk szálláshelyet?
Fenntartható utazás: Hogyan válasszunk szálláshelyet?

Nemrégiben beszámoltunk arról, hogy a nyaralni vágyók a bezártság alatt több otthoni környezetbarát technikát és praktikát elsajátítottak, melyek révén megtapasztalták a fenntartható életmód örömeit. Több kutatás azt igazolta, hogy jelentősen nőtt a fenntartható szállást keresők száma, ami azt mutatja, hogy ezt az életmódot a vakáció idején is folytatni szeretnék.

Mitől lesz egy szállás zöld, és hogyan találhatunk fenntartható szálláshelyet, ha belföldi utazást tervezünk? Erről kérdeztem Tomaj Zsófia fenntartható fejlődési szakértőt.

Mitől lesz fenntartható egy szálláshely?

Ha elkezdjük böngészni a szállásokat hirdető oldalakat, vagy ha szimplán kereséssel indítunk, számos fogalommal találkozhatunk. Zöld szállás, ökoszállás, biohotelMielőtt belevetjük magunkat a részletekbe, lássuk, mi az, amit a szakma fenntartható szálláshelyként könyvel el?

Tomaj Zsófia, hajdani diplomata, jelenleg fenntartható fejlődési szakértő.

Tomaj Zsófi: „Nincs konkrét definíció arra, hogy egy szálláshely mitől fenntartható, ugyanakkor a fenntarthatóság szemléletéből kiindulva beazonosíthatóak a főbb paraméterek. Ilyen például, hogy a szálláshely természetközeli, és nincs negatív hatása a környezetre és a kultúrára; az elhelyezkedése nyugalmat, csendet biztosít; az üzemeltetők ápolják a közösségi és a helyi kulturális értékeket.

Ezenkívül a szálláshelyet környezettudatosan működtetik: ügyelnek az erőforrás-felhasználásra, az energia- és vízkezelésre, a megújulóenergia-használatra stb. A helyi beszerzésen alapuló egészséges táplálkozást hirdetik, és eszerint is cselekszenek. Valamint nem elhanyagolható a munkaerőre fordított figyelem sem: a munkaviszony bejelentése, a mentális egészség aktív támogatása, megváltozott munkaképességűek alkalmazása.”

Több mindent jelenthet a fenntarthatóság

Eléggé szerteágazó tehát, hogy mitől lehet egy hely felelős és fenntartható. Zsófi leírásából is érzékelhető azonban a fenntarthatóság három alappillérét – a társadalmi, a gazdasági és a környezeti pillért – támogató tevékenységek sokasága.

Ha nem drasztikus váltásra törekszünk, már azzal is tehetünk egy lépést előre, ha a szálláskeresés során ezek közül csak néhányra odafigyelünk. Főleg azért, mert hazai viszonylatban valószínűleg még kevés az olyan szálláshely, amely 100%-ban megfelel az összes elvárásnak.

monten vendégház
fenntartható szálláshely
A mátraszentistváni Montem Vendégházban víztakarékos csapokat szereltek fel, a meleg vizet napkollektorokkal állítják elő, és kizárólag egyedi, természetes anyagokból (nagyrészt kézzel) készült berendezéssel találkozhatunk.
Forrás: Montem Vendégház

Ezekre figyelj, ha fenntartható szálláshelyet keresel!

Nem minden vendégváró hely használja helyesen a korábban már említett, fenntarthatóságot sugalló kifejezéseket (pl. ökoszállás, zöld szállás, biohotel)! Sőt sokan beleesnek a zöldre festés, azaz a greenwashing hibájába is, ezzel csalogatva magukhoz minél több látogatót. Érdemes ezekre a szavakra keresni, de ellenőrizzük valóságalapjukat!

„Legtöbben ma már online keressük a szálláshelyeket. Belföldi turizmus esetén érdemes fenntarthatósági keresőszavakat használni: fenntartható szállás, ökoturizmus, ökoszállás, biohotel, zöld szállodák, zöld turizmus, agroturizmus. Esetleg olyasmire is rákereshetünk, ami számunkra a fenntarthatóság tekintetében kiemelten fontos.

Meg kell nézni, hogy egy szállás mit ír le magáról. Tudatos fogyasztóként biztos, hogy tudunk a sorok között olvasni. Előfordulhat, hogy egy szálláshely csak a fenntarthatóság kis szeletére fókuszál. Ez önmagában nem gond, de nem árt kiderítenünk, hogy például az étkezés, a tanyasi jelleg vagy az energiahatékonyság miatt tartja-e magát fenntarthatónak.

Érdemes elolvasni a vendégek visszajelzéseit, értékeléseit, összhangban vannak-e a honlapon ismertetett értékekkel. Ha nem kaptunk elég információt, írjunk vagy telefonáljunk a szállásadónak. Ha komolyan gondolják az ökovonalat, akkor szívesen fognak válaszolni. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy nem minden fenntarthatósági elem látható távolról. Ezek némelyike – például az erőforrás-gazdálkodás, az energiahatékonyság – megbújik a színfalak mögött, még a szállásadók is tanulják, hogy ezekről is érdemes kommunikálniuk.”

Minősítések, melyek segítik az eligazodást

Azontúl, hogy egy adott oldal bemutatkozását és a véleményeket elolvassuk, fontosak a harmadik fél által nyújtott tanúsítványok, minősítések és címkék is. Korábbi cikkünkben említést tettünk az EU-ökocímkéről, de Zsófi segítségével összegyűjtöttünk még néhányat, amelyekre érdemes odafigyelni.

fenntartható minősítések
Az ilyen jelvényekkel, minősítésekkel rendelkező szállásokban bátran megbízhatunk.

Nemzetközi minősítésként tartjuk számon például a szálláskereső portálok saját jelvényeit. Ilyen például a TripAdvisor Green Leaders programja, amelyet egy levéllel (és persze a program nevével) jelölnek a csatlakozó helyek oldalán. A Booking.com oldalán is megjelennek a saját és a független minősítések, de információink szerint itthon ezek csak később lesznek elérhetők és kereshetők. A Green Globe, a Green Tourism Active, az EarthCheck és a Travelife olyan független szervezetek, amelyek – amellett, hogy odaítélik a szálláshely fenntarthatóságáért járó tanúsítványt – folyamatos segítséget is nyújtanak partnereiknek. Ezenkívül népszerűsítik is a környezetbarát működést.

Hazai viszonylatban is találkozhatunk ezekkel a címkékkel, de gyakoribbak a helyi minősítő jelzések, mint a Zöld Szálloda vagy a Zöld Porta. A Zöld Szálloda elnevezésű pályázatot a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége immár negyed évszázada, 1993-ban írta ki először. Az épített környezettől kezdve az energia- és vízfelhasználáson keresztül egészen a levegőtisztaságig számos kritériumot vesznek számításba a jelzés odaítélésekor. A három fokozatú (arany, ezüst, bronz) elismerés egy adott szállodának és a vendégeinek is visszajelzést ad arról, hogy a szálláshely hol tart a fenntarthatósági folyamatban. A 2021/22-es pályázaton összesen 42 hazai szálloda kapott zöld minősítést. A Zöld Porta minősítés főként vidéki, falusi helyekre jellemző.

Öko-Park Panzió Zöld Szálloda
A szarvaskői Öko-Park Panziónak Zöld Szálloda és EU-ökocímke minősítése is van.
Forrás: Öko-Park Panzió és Rendezvényközpont, Szarvaskő

Bár a keresés több időt vehet igénybe annál, mint amikor egy átlagos szállást keresünk, a környezetünk hálás lesz a fenntartható választásért. Akkor se feledkezzünk meg az otthon már elsajátított praktikáinkról, ha nyaralni, pihenni megyünk!

Zsófi gondolataival zárva, ne felejtsük el, hogy nem minden a vendégadó feladata. A vendégeknek is van felelősségük. Nem kell felhalmozni a fürdőszobai termékeket, a svédasztalnál nem kell mohón túlpakolni a tányérokat (esetleg a biztonság kedvéért szalvétában felvinni még egy adagot a szobába), nem kell naponta kérni a törölköző- vagy ágyneműcserét. Illetve nekünk is vigyázni kell a szálláshely által biztosított eszközökre. Továbbá ne felejtsük el azt se, hogy a szállodai személyzet is emberekből van, a legjobb szándék ellenére is becsúszhatnak hibák!

A szálláshelyek mellett az éttermek és a vendéglátóhelyek is működhetnek fenntartható szemlélettel. Erről a Felelős Gasztrohősök meséltek Váczi Gergőnek a Jövő idő rovatunkban.

Borító: Káli Art

search icon