Mennyit tudsz a vízlábnyomodról?
Mennyit tudsz a vízlábnyomodról?

Nálatok mi folyik?! – címmel indítja kampányát a Felelős Gasztrohős. A céljuk, hogy minél jobban elmélyítsék az élelmiszereink vízlábnyomával, ivóvizeink minőségével és a víztakarékossággal kapcsolatos tudást.

Mint írják, mi magyarok még nem tartozunk bele abba az 1,42 milliárd emberbe, akik az UNICEF szerint megfelelő minőségű és mennyiségű ivóvíz nélkül él, de már azt sem lehet mondani, hogy a vízhiány teljesen ismeretlen jelenség itthon. Elég ha csak a hőhullámok idején bevezetett vízkorlátozásokra vagy épp a Velencei-tó vízmennyiségének megfeleződésére gondolunk.

Ha a bolygónkra gondolunk, sokszor beugrik a kék bolygó elnevezés, nem véletlenül, hiszen a földfelszín kb. 70%-át borítja víz, azonban ennek csupán 0,5%-a alkalmas fogyasztásra. Ennek tudatában és a klímaváltozás hatására évek óta fel-felüti a fejét a kérdés a köztudatban, meddig lesz még elegendő édesvizünk? – írja közleményében a szervezet.

Életünk minden területén szükségünk van vízre. Amellett, hogy a legjobb szomjoltó, főzünk és tisztálkodunk vele, a legtöbb használati tárgyunk, sőt még az általunk használt energia előállításához is szükség van rá. Emellett élelmiszereink is komoly mennyiségű rejtett vizet tartalmaznak; átlagosan 16 kádnyi vizet fogyasztunk el közvetetten, étkezéseink során.

–mondta el Szabó Eszter a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője

Persze nem csak a víztakarékosságra kell odafigyelnünk, az is nagyon fontos, hogy az ivóvizünk megfelelő minőségű legyen. Ahogy arra a Gasztrohős is felhívja a figyelmet, a Nemzeti Népegészségügyi Központ kutatásai alapján közel 750 ezer ember él olyan épületben, ahol a víz ólomtartalma meghaladja a határértéket.

A szervezet kampánya elsősorban az online térben zajlik majd, azonban a Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel rendelkező éttermek is részt vesznek majd a szemléletformáló kampányban. Ezeken a helyeken jelenleg is víztakarékos eszközöket használnak, és kis vízlábnyomú fogásokat is kínálnak.

search icon