Ferde tájképekkel mutatja be a Leopold Museum, milyen is a pár fokos eltérés
Ferde tájképekkel mutatja be a Leopold Museum, milyen is a pár fokos eltérés

A bécsi Leopold Museum az A Few Degrees More (Néhány fokkal több) elnevezésű akciója keretében ferdén lógó tájképekkel hívja fel a figyelmet a klímaváltozásra, a projekt Ausztria egyik legjelentősebb klímakutató hálózata, a Climate Change Centre Austria támogatásával jött létre.

Bécs Város Külképviseleti Irodája közleménye szerint ha az emberiség nem veszi komolyan a klímaváltozást, örökre eltűnhetnek mai formájukban azok a helyek – az Attersee környéke, az Atlanti-óceán európai partvidéke vagy az Alpok lábánál található festői tájak –, amelyeket Egon Schiele, Gustav Klimt, Koloman Moser, Gustave Courbet vagy Tina Blau bő száz évvel ezelőtt megörökítettek festményeiken.

Tudósokból álló csapat lemodellezte, hogy a festményeken ábrázolt területek a felmelegedés következtében várhatóan milyen változásokkal néznek majd szembe a következő évtizedekben, a műveket pedig pontosan annyi fokkal ferdítették el, amilyen mértékű felmelegedés várható az adott régióban.

A múzeumok olyan helyek, ahol a látogatók a művészek szűrőjén át láthatják a világot és olyan témákkal, világfelfogással és életszemlélettel konfrontálódhatnak, amelyek esetleg kellemetlenek vagy provokálóak a számukra, esetleg kihívást jelentenek

– forgalmazott Hans-Peter Wipplingert, a Leopold Museum igazgatója, hozzátéve, hogy a múzeumok éppen ezért magukban hordozzák a lehetőséget, hogy a tudatosítással pozitívan befolyásolják az emberek jövőbeli cselekedetét, a társadalmi jelenségeket. Mint mondta, ilyen értelemben szolidárisak a klímaaktivistákkal.

Az intervenció június 26-ig látható a Wien 1900. Aufbruch in die Moderne (Bécs 1900. Indulás a modernitásba) című kiállítás keretében, az akcióhoz tartozó 15 műalkotáshoz pedig ingyenes tárlatvezetést is kínálnak.

(Forrás: MTI, kiemelt kép: Leopold Museum)

search icon