5+1 gyönyörű bogár, amellyel itthon is találkozhatsz
5+1 gyönyörű bogár, amellyel itthon is találkozhatsz

A szépség szubjektív, és minden bizonnyal sokaknak nem a rovarok jutnak eszükbe e fogalomról. Pláne azoknak, akik viszolyognak az ízeltlábúak látványától is. Ezért most mutatunk néhány olyan példányt, amelyek hazánkban is megtalálhatók, és még a kevésbé bogárbarát embereknek is tetszeni fognak. 

1. A hangosan zümmögő 

Az aranyos rózsabogár (Cetonia aurata) gyakori vendég a kertekben. A nagyjából 2 cm hosszú, lapos, fémes zölden csillogó bogár április-májustól őszig előszeretettel keresi fel – nevéhez hűen – a rózsát, a vadrózsát, a bodzát és más növényeket is, amelyekből nektárt, virágport és virágzatot fogyaszt. Néhány példány nem jelent veszélyt a növényeinkre, de ha nagy tömegekben jelennek meg, jelentős kárt tudnak tenni a gyümölcsfák virágaiban is, amelyekből aztán nem tud kifejlődni a termés.

Aranyos rózsabogár
Fotó: Canva

2. A csalán csillogó ékszere

A csalánlevélbogár (Chrysolina fastuosa) a levélbogarak népes családjába tartozó faj. „Nomen est omen”, leginkább az árvacsalán és a nagy csalán levelein találkozhatunk ezekkel a csodaszép, színes kis bogarakkal. Testének hossza körülbelül 1 cm, háta gömbölyded, színe metálzöldes, csillogó.

Csalánlevélbogár
Fotó: Canva

3. Az apró bűnöző

A nyárfalevélsodró (Byctiscus populi) egy igen kis méretű, nagyjából 5 mm hosszú, ormányos bogár. Színe csillogó, kékeszöldes metál, oldalán rezes csíkkal. Sajnos szépsége és picinyke termete ellenére hatalmas károkat tud okozni a nyárfákon. A nőstények párzás után elrágják egy friss nyárfalevél nyelét, amitől az megfonnyad, így a bogár könnyedén egy kis szivart formázhat belőle. Ebbe helyezi majd a petéit. A gond azonban az, hogy egyetlen nőstény akár 30 levelet is összesodorhat, mire lerakja az összes petéjét. 

Nyárfalevélsodró bogár
Fotó: Canva

4. A metálkék keménylegény

A tündöklő méreggyilok-levelész (Chrysochus asclepiadeus) szemet gyönyörködtetően kékeslilás, fémesen csillogó, körülbelül 1 cm hosszú, lapos bogár. Azon kevés fajok közé tartozik, amelyek képesek elfogyasztani a mérgező magyar méreggyilok leveleit.

Tündöklő méreggyilok-levelész
Fotó: Canva

5. A színes ragadozó

Az aranyos bábrabló (Calosoma sycophanta) egy futrinkaféle, 2,5–3,5 cm hosszú ragadozó bogár, melynek szárnyfedői fémesen csillogó rézvörös és zöld színekben pompáznak. Impozáns külleme hasznos tulajdonságokat takar, ez a bogár ugyanis főleg kártékony hernyókra (pl. a gyapjaslepke hernyójára) vadászik.

Aranyos bábrabló
Fotó: Canva

+1 A szőrös szépség

A havasi cincér (Rosalia alpina) minden bizonnyal Európa egyik legszebb bogara, amelyet hazánkban 2019-ben az év bogarának is választottak. Teste 1,5–3,8 cm hosszú, alapszíne ugyan fekete, de testét kékesszürke szőr borítja, az előhátát és a szárnyfedőit pedig bársonyfekete foltok díszítik. A hímek csápjai jóval hosszabbak a testüknél. Védett faj, természetvédelmi értéke 50.000 forint. 

Havasi cincér
Fotó: Canva

Bolygónk gazdag élővilágának megismerése, óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

Kiemelt kép: Canva

search icon