Az erőtől duzzadó nőkről szól a National Geographic vadonatúj sorozata
Az erőtől duzzadó nőkről szól a National Geographic vadonatúj sorozata

Üdítően hat a televíziós természetfilmek mára kissé egyhangúvá vált palettáján a National Geographic A vadon királynői című sorozata. Erejét a hamisítatlan és visszafoghatatlan női energia adja, amely a kamerák mindkét oldaláról átitatja a képkockákat.

A 7 nagyjából háromnegyed órás epizódból álló széria koncepciója egyszerű, de annál nagyszerűbb: kizárólag a nőstények szemszögéből mutatja be a vadon élővilágát, ráadásul úgy, hogy közben a kamerák mögött is elszánt és a természetvédelem mellett komolyan elkötelezett női alkotókat vonultat fel. Az alapkoncepció hiánypótlónak nevezhető a természetfilmes berkekben, bár egyúttal kissé meglepőnek is találhatjuk, hogy eddig nem aknázták ki ezt az ötletet. Elvégre annyira adja magát annak okán, hogy a természetet is nőneműként kezeljük, anyatermészetnek hívjuk.

A sorozat igazi sztárjai a nőstény állatok

A vadon királynői című sorozat csodálatos történetei egy igazi mozisztár, a nagyközönség számára mostanában leginkább a Marvel Fekete Párduc-filmjeiből ismert Angela Bassett remek narrációja révén elevenednek meg. A széria valódi csillaga azonban mégsem ő, hanem a nőstény állatok, akiknek lenyűgöző életébe nyerhetünk betekintést több stáb négy teljes évig tartó kemény munkájával rögzített mozgóképek révén.

A National Geographic sorozatában megismerhetjük például egy oroszlánokból álló nővértrió, egy családra vágyó bonobó majom, egy testvérével rivalizáló hiéna, valamint egy királynővé váló orchideaméh históriáját, de láthatjuk azt is, hogyan gondoskodik egy elefántnagymama a gyámoltalan kisunokájáról, hogyan tanítja meg az utódokat a kíméletlen vadászat fortélyaira a kardszárnyú delfinek mátriárkája, és hogyan edződik bele az anyaszerepbe egy három bocsról gondoskodó grizzly medve.

Ezek a nőstények nevet és karaktert kaptak a sorozat készítőitől, így minden egyes állati történetszálnak megvan a maga főszereplője, akinek – akárcsak egy játékfilmben – nyomon követhetjük a fejlődését. A vadon királynői alkotói ezekkel az állatvilágból ellesett hőstörténetekkel a természetben rejlő női energiáknak akartak emléket állítani. Mindemellett az emberi társadalom nőtagjai számára is motiválóan tudnak hatni a bemutatott helyzetek, jelenetek, hiszen azt sugallják, hogy a női energiák a hímek kissé elnyomó természetének dacára is képesek lehetnek érvényesülni.

Részlet a sorozatból

A kulisszák mögötti világ sem marad rejtve

A vadon királynői tehát egy igazi feminista kiáltvány, amelynek ereje abban rejlik, hogy bemutatja, milyen fontos szerepet is töltenek be számos faj fennmaradásában a nőstény példányok. A sorozatot nézve érdekes információkkal gazdagodhatunk: például a bonobó majmok hím egyedei életük végéig az anyjuk oltalma és irányítása alatt maradnak, a nőstény hiénák pedig komolyan megszűrik, melyik hímmel hajlandóak párosodni, és melyikkel nem.

Az első hat epizódban tehát több olyan állatfajt is megismerhetünk, amelyeknél a nőstényi erők dominálnak. Ezekhez érdekes adalékként kapcsolódik az utolsó, hetedik fejezet, melynek révén A vadon királynői kulisszái mögé pillanthatunk be. Bár ezt a részt a készítők csupán kiegészítésnek szánták, talán ez a legérdekesebb epizódja a sorozatnak, hiszen megismerhetjük azokat a női alkotókat, akik időt és energiát nem sajnálva éveket töltöttek azzal, hogy a világ háborítatlan természeti tájain barangolva, az elemekkel dacolva készíthessék el ezeket a sokszor lélegzetelállítóan gyönyörű felvételeket, melyeket aztán inspiráló történetekké fűztek össze. A sorozat több olyan női alkotót felkarolt, akinek ez volt az első lehetősége arra, hogy belekóstolhasson a professzionális filmkészítésbe, így A vadon királynőinek köszönhetjük például az első női operatőrt Tanzániában.

Fókuszba kerültek a női természetvédők is

Emellett olyan természetvédő nők munkájába nyerhetünk betekintést, akik valamilyen formában támogatták a széria elkészülését. Így láthatjuk, hogyan dolgozik a kizárólag női vadőrökből álló, „Nőstény oroszlánok” névre hallgató afrikai szervezet, akik a terjeszkedő lakosság és az állatvilág közötti konfliktusok kezeléséért felelősek, vagy hogy miként mentik egy szintén nők által vezetett állatmenhely munkatársai az orvvadászat miatt elárvult bonobókat, hogy aztán egy program keretében pótanyákat találjanak számukra.

A National Geographic sorozata tehát friss, inspiráló és izgalmas. Olyan élmény, amelyet, ha van rá mód, nem szabad kihagyni. Egy próbát legalábbis mindenképpen érdemes tenni valamelyik résszel, hiszen az epizódok tetszőleges sorrendben, egymástól függetlenül is nézhetők. De ne lepődjünk meg, ha utána azon kapjuk magunkat, hogy kedvünk támad ledarálni a többi részt is.

A vadon királynői című sorozat online a Disney+ streamingfelületén, a televízióban pedig a National Geographic Wild csatornán tekinthető meg.

Bolygónk gazdag élővilágának óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

Kiemelt kép: Canva

search icon