Ha a nőkön múlna, hatékonyabb klímapolitikát folytatna a világ
Ha a nőkön múlna, hatékonyabb klímapolitikát folytatna a világ

Egy 91 ország részvételével készült tanulmány szerint a nők kulcsfontosságú szerepet játszanak a szigorúbb klímapolitikák kidolgozásában, valamint helyi szinten is aktívan hozzájárulnak az erőforrások fenntartható kezeléséhez és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodáshoz. Ezek a klímapolitikák alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátáshoz vezetnek, így mérsékelve az adott ország hozzájárulását a klímaváltozáshoz.

A nők szerepe a helyi döntéshozatalban is alapvető fontosságú, részvételük hozzájárul például a fenntarthatóbb földhasználathoz, a klímaváltozással szembeni ellenállóképesség növeléséhez és a közösség igényeit szolgáló napelemek telepítéséhez is. Ugyanakkor szerte a világban a nők továbbra is akadályokba ütköznek a döntéshozatalban való részvétel terén, tekintve, hogy a környezetvédelmi minisztériumokban átlagosan csak minden harmadik alkalmazott nő. 

Az ennek okait vizsgáló kutatások szerint a nők részvételére még mindig korlátozóan hat a hagyományos nemi szerepek szerinti munkamegosztás (pl. a nők nagyobb felelőssége a háztartási munkában), valamint a családokon és közösségeken belüli egyenlőtlen erőviszonyok.

A kutatás szerint a nők és lányok azért is játszanak kiemelkedő szerepet a hatékonyabb környezet- és klímavédelemben, mert a társadalmilag elvárt nemi szerepek miatt a nők a férfiaktól eltérően értékelik a kockázatokat, és jellemzően családjuk és közösségeik jólétét helyezik előtérbe az erőforrás-gazdálkodási döntésekben.

Míg a nők – különösen az őslakosok és a „Globális Dél” országaiban élők – sokszor vezető szerepet töltenek be a klímaaktivizmusban és az éghajlatváltozással kapcsolatos tevékenységekben, otthonuk közelében a környezettel kapcsolatos döntéshozatal minden szintjén alulreprezentáltak.

A háztartásban dolgozó nők azok, akik óriási ismeretanyaggal és készségekkel rendelkeznek a víz gyűjtésével és tárolásával, az élelmiszerek tartósításával és adagolásával, a hasznos növényfajtákkal, a természeti erőforrások kezelésével, sőt sokszor a katasztrófák alatti teendőkkel kapcsolatban is. Egy indiai kutatásból kiderült, hogy a nők által vezetett tanácsok területein az ivóvízprojektek száma 62%-kal magasabb volt, mint a férfiak által vezetett tanácsok esetében. Ez egy jó példa arra, hogy mennyire fontos a nők szemszöge, hagyományos helyi tudása és tapasztalata ahhoz, hogy jó döntések szülessenek a környezeti- és klímaválság kezelésével kapcsolatban.

A nemek közötti egyenlőtlenségek feloldhatók megfelelően célzott politikai intézkedésekkel. Például a nemekre vonatkozó kvóták támogathatják a nők szakmai előremenetelét a környezetvédelmi intézményekben és más politikai terekben. 

(Forrás: masfelfok)  

search icon