Ha ősz, akkor lombhullás, ha lombhullás, akkor…
Ha ősz, akkor lombhullás, ha lombhullás, akkor…

A hulló falevelek évszakában gyakran foghatja el a kerttel rendelkező embereket a kísértés egy kis lombseprésre, vagy akár egyenesen a falevelek műanyag zsákokba történő gyűjtésére. Ez azonban nem tesz jót sem a kertnek, sem élővilágának.

Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze Facebook posztjában arra hívja fel a fővárosi kerttulajdonosok figyelmét, hogy nem szerencsés a zöldhulladék nejlonzsákokban történő elszállíttatása. Sokkal jobbat teszünk a környezetnek, ha hagyjuk helyben elbomlani az avart, mely előbb talajtakaróként távol tartja a gyomokat, később pedig tápanyagot juttat a növényeknek.

Ültetésre, lombgyűjtésre, komposztálásra, ágdarálásra, faapríték talajtakarásra fel! Szezonja van. Felejtsük el a nylon zsákokat. Műveljük saját kertjeinket!

–írja Bardóczi Sándor

Ahogy tavaly ősszel írtuk, a levelek nem csupán bomlásuk során biztosítanak tápanyagot. Az avar melegében megbúvó rovarok fontos tápanyagforrást jelentenek a madaraknak az élelemszegény ősz végi, téli időszakban így a gereblyézéssel és az levek elhordásával egyszerre több fajt is nehéz helyzetbe sodrunk.

A szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy a főváros zöldfelületeinek csökkenése leginkább a kertvárosok magánkertjeiben érhető tetten.

Ennek egyik jellemző oka a telkek fokozatos beépítése és leburkolása: nagyobb házzal, gépkocsiparkolókkal, garázzsal, melléképülettel, medencével, terasszal, műfűvel. Azaz az ingatlanfejlesztés és a túlburkolás.

–részletezi a főtájépítész

Egy másik okként a kertművelés hanyatlását említi. Nem csak a kiskertek tűntek el, de sokszor a lombhullató fákat is kivágták, hogy kevesebb legyen a kerti munka. Legjobb esetben is tájidegen, ökológiai értelemben kevés haszonnal bíró örökzöldeket ültettek a helyükre.

search icon