Ha nem muszáj, ne gereblyézzük össze a falevelet!
Ha nem muszáj, ne gereblyézzük össze a falevelet!

Az elmúlt hetekben sok helyen púposra tömött nejlonzsákok jelezték, hogy beköszöntött az ősz. Rendszeretet vagy az elvárásoknak való megfelelés miatt bőszen gereblyézünk, de a környezetvédők szerint ez nem szükséges, sőt káros.

A lehullott falevélnek fontos funkciói vannak, persze azon túl, hogy a legszebbeket kiválogatjuk és hazavisszük, hogy az őszi hangulatot az otthonunkba is becsempésszük.

A tél során a levéltakaró védi a gyökérrendszert, gátolja a gyomok kialakulását és segít, hogy a nedvesség a talajban maradjon. Mivel bomlása során fontos tápanyagok jutnak a talajba, így a növényekhez, így a műtrágyázással sem kell később potenciálisan károsítani a környezetet.

A levelek melegében megbúvó rovarok fontos tápanyagforrást jelentenek a madaraknak az élelemszegény évszakban, ráadásul a színpompás pillangók bábjai és hernyói is az avarban keresnek menedéket. Így a gereblyézéssel egyszerre több fajt is nehéz helyzetbe sodrunk, esetleg semmisítünk meg.

A legrosszabb dolog, amit tehetünk, hogy a levél hulladékot bezsákoljuk, és a szemétlerakó helyre küldjük.

David Mizejewski, természettudós.

A szemétlerakókra szállított bezsákolt avar amellett, hogy sok helyet foglal, ebben a környezetben a lebomlása során metánt is termelhet, amiről pedig köztudott, hogy 80-szor erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

search icon